Ombra ultra en la presidència de la UE

3
Es llegeix en minuts
Ombra ultra en la presidència de la UE

La nova presidència semestral rotatòria de la Unió Europea (UE), que assumirà Suècia l’1 de gener, estarà condicionada pel partit euroescèptic d’extrema dreta Demòcrates de Suècia (SD). Malgrat les declaracions tranquil·litzadores del primer ministre suec, el conservador Ulf Kristersson, la posició dels ultradretans –de qui depèn la continuïtat del seu Govern– impedirà avançar en el Pacte sobre Immigració i Asil de la UE, debilitarà la fermesa europea contra les derives autoritàries d’Hongria i Polònia i les restriccions a la llibertat de premsa a Grècia i altres països, diluirà l’ambició de les mesures per frenar el canvi climàtic i obstaculitzarà nous progressos en la integració política europea. 

Demòcrates de Suècia va ser la segona força política més votada en les eleccions de l’11 de setembre (20,5% dels vots i 73 escons). El Govern minoritari del Partit Popular Europeu (PPE) i els liberals només sumen 103 diputats dels 349 escons del Parlament suec i depèn del suport parlamentari de la ultradreta per conservar el poder. Els socialdemòcrates van ser el partit més votat en les eleccions (30,3% dels vots i 107 escons), però l’aliança del Partit Moderat (PPE), Demòcrates Cristians (PPE) i Liberals amb la ultradreta els va relegar a l’oposició.

Els Demòcrates de Suècia van basar la seva campanya electoral en una visió ultranacionalista molt crítica amb la UE i en el rebuig dels immigrants. Un dels punts fonamentals del seu pacte de Govern amb els conservadors i liberals és endurir la legislació sobre immigració i asil i afavorir les deportacions i expulsions de Suècia. Això obstaculitzarà l’avenç en una gestió comuna europea dels refugiats i immigrants irregulars i alinearà Suècia amb Polònia i Hongria, hostils a qualsevol esforç compartit a nivell europeu.

Negació del canvi climàtic

El partit ultradretà es distingeix també per negar l’evidència científica del canvi climàtic, que qualifica de «nova religió», com va reiterar el seu líder, Jimmie Akesson, al novembre al canal de notícies suec SVT. Akesson afirma, a més, que el pla per aconseguir una economia verda a la UE busca en realitat reforçar els poders de la Comissió Europea en detriment de les competències dels governs nacionals. Les organitzacions ecologistes i mediambientals sueques van qualificar el pacte governamental d’un greu retrocés que incrementarà les emissions de gasos amb efecte hivernacle al país en 24 milions de tones durant el seu mandat.

Els tres eurodiputats de Demòcrates de Suècia (Peter Lundgren, Johan Nissinen i Charlie Weimers) van votar el 24 de novembre contra la resolució del Parlament Europeu que defensava congelar les ajudes europees a Hongria per la seva violació de la democràcia i l’Estat de dret, com havia proposat la Comissió Europea. Per això que el Govern suec sigui més tebi en la qüestió crucial de preservar la democràcia dins dels estats de la UE, en contraposició a l’etapa socialdemòcrata.

A més de les condicions imposades a nivell nacional suec en el pacte de Govern, els ultradretans van obtenir del primer ministre Kristersson el dret a poder influir en les qüestions relatives a la UE no detallades específicament en aquest pacte, segons consta en un apèndix secret filtrat pel mitjà suec ‘Altinget’.

El programa oficial de la presidència sueca de la UE és un vague enunciat de bones intencions sense gairebé detalls, encapçalat pels objectius globals de seguretat, competitivitat, transició energètica i valors democràtics. La protecció de la democràcia i de l’Estat de dret a la UE es despatxa amb obvietats sobre la importància de preservar la democràcia i els drets fonamentals sense explicar com. En energia, una qüestió crucial després dels 18 mesos de preus descontrolats que arrossega la UE i els reptes de la transició energètica, el document és una mera suma de frases buides. La qüestió d’immigració i asil es redueix a unes quantes línies d’un document de 34 pàgines en què només es detallen les expulsions i la subcontractació del control migratori a països extracomunitaris. El Govern suec assegura que el seu objectiu és avançar en el Pacte d’Immigració i Asil, però no ha precisat com ni amb quines propostes. Per això, en mitjans diplomàtics de la UE s’estima que aquest tema clau quedarà per a la presidència semestral d’Espanya, que començarà l’1 de juliol del 2023.

Notícies relacionades