Apunt

Guanya l’enciam, perd la carn

L’elevat ritme de la recaptació tributària dona per a alguna mesura addicional per abaratir la cistella de la compra

1
Es llegeix en minuts
Guanya l’enciam, perd la carn

JUAN CARLOS HIDALGO / EFE

No sé si el Govern té alguna cosa contra el pollastre o la vedella, el salmó o el lluç, però ha optat per beneficiar amb productes que considera molt més bàsics, com el pa, els ous, el formatge, la llet, les fruites, les verdures, els llegums i els cereals, als quals eximeix de l’IVA del 4% al qual estan gravats, i les pastes alimentàries i els olis, que en comptes del 10% tributaran al 5%. Està clar que el que es busca és que el cost de les ajudes sigui el menor possible. L’efecte es reflecteix en una cistella de la compra setmanal elaborada per aquest diari per a una família de quatre: de 122,84 euros a 119,35, un estalvi d’uns 3,5 euros setmanals.

Tot això durarà fins al 30 de juny o el moment en què la taxa anual d’inflació subjacent (la que exclou els elements més volàtils com l’energia i els aliments no elaborats) baixi del 5,5%. Al desembre, aquesta taxa ha pujat fins al ni més ni menys que el 6,9%, una xifra que revela l’empenta alcista especialment dels aliments i la necessitat d’actuar per frenar aquesta escalada.

S’entén que l’Executiu no vulgui que es desboqui la despesa i que les mesures no siguin com les d’aquell inversor adinerat que dispara a tot el que es mou (‘spray and pray’, en diuen els especialistes), sinó selectives i quirúrgiques.

Notícies relacionades

La part del paquet anticrisi per abaratir la cistella de la compra es calcula que suposarà uns 1.800 milions, 661 per l’IVA i 1.200 pel xec de 200 euros per ajudar les famílies vulnerables que esperem que funcioni millor que l’altre pagament aprovat al juny, ja que només l’han rebut la quarta part de les llars previstes. El cert és que la recaptació, fruit de l’activitat i, en bona mesura, de no adequar les tarifes a una inflació elevada (un efecte del qual s’han beneficiat governs de tots els colors), creix a dos dígits.

Fins al 31 d’octubre, l’Estat va recaptar 180.796 milions, 31.905 milions més que en el mateix període del 2021, gairebé com el pressupost de la Generalitat. Això dona més que per abaratir la verdura.