NEWSLETTER

L’Ibex, ¿paganini de Convergència? per Gemma Martínez

Fa mal llegir indicis que grans empreses van fer ingressos a partits polítics a canvi d’adjudicacions

1
Es llegeix en minuts
David Madí i Artur Mas, ahir durant la roda de premsa a la seu de CDC.

David Madí i Artur Mas, ahir durant la roda de premsa a la seu de CDC. / FERRAN NADEU

Demonitzar el capitalisme mai és una bona idea, per molt que ho cregui una part de l’esquerra a Espanya. Tota societat avançada necessita les empreses per crear riquesa i ocupació, per fer possible la igualtat d’oportunitats a través del creixement econòmic i la fiscalitat justa i per permetre el progrés de les persones sense fer malbé el planeta. També per, a les crisis, estrènyer-se el cinturó i recolzar els més vulnerables, suportant, si és necessari, una càrrega fiscal més exigent de manera temporal.

Però tan erroni és atacar les empreses com que aquestes faltin a aquests principis generals, que haurien de ser d’obligat compliment, i adoptin males pràctiques que no fan sinó donar la raó als que les qüestionen.

Impossible no fer aquestes reflexions dies després que EL PERIÓDICO hagi revelat que l’Audiència Nacional investiga pagaments d’empreses de l’Ibex, com Telefónica, Gas Natural o Repsol, a la Convergència d’Artur Mas a les albors del procés. Entre el 2009 i el 2011 van fer ingressos a una productora de David Madí, el que era mà dreta d’Artur Mas a la campanya electoral del 2010, per uns serveis que no hi ha proves que es prestessin. Així ho reflecteixen tres informes conjunts dels Mossos i de la Guàrdia Civil. Les policies tenen indicis que els pagaments realitzats per Telefónica (2,9 milions d’euros) podrien haver contribuït a fer que l’empresa que llavors presidia César Alierta guanyés concursos de telecomunicacions de la Generalitat per 640 milions d’euros.

Notícies relacionades

Com molt bé deia Albert Sáez en aquest mateix espai fa dos dies, som davant una investigació sota tutela judicial i són els tribunals els qui hauran de dictaminar si aquestes relacions entre totes les parts, entre grans empreses i partits polítics, són lícites o il·lícites.

Però això no és obstacle perquè a una li faci mal llegir els fets simptomàtics i els indicis que la policia té que grans empreses van poder fer pagaments a canvi de contractes o licitacions. Costa acostumar-se a la sensació d’impunitat amb què sembla que actuaven tots. Que empreses de l’Ibex puguin ser el paganini de la Convergència d’Artur Mas, si així ho confirmen els jutges, és insultant i carrega de raó els qui demonitzen el capitalisme.