Article de Jordi Alberich Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Nadal, inflació i consum

Malgrat totes les dificultats del moment, començant per la pujada de preus, m’atreveixo a predir que el consum seguirà amb l’alegria dels últims mesos

1
Es llegeix en minuts
Nadal, inflació i consum

A prop de Nadal, un dels grans dubtes és si l’economia continuarà aguantant o si, per contra, acabaran fent-se realitat els negres presagis que, des de la primavera passada, adverteixen d’una profunda i prolongada crisi. Malgrat totes les dificultats del moment, començant per la inflació, m’atreveixo a predir que el consum seguirà amb l’alegria dels últims mesos.

Són diverses les dades que conviden a l’optimisme. Així, la sorprenent fortalesa de l’ocupació com bé assenyala l’evolució del mercat de treball, que ha assumit sense efectes adversos la recent reforma laboral que afavoreix l’estabilitat en l’ocupació, o el nivell d’estalvi de les famílies, que encara es manté en cotes elevades, després d’haver arribat a nivells rècord sortint de la pandèmia. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Unes xifres que venen a coincidir amb unes actituds que també afavoreixen el consum. Entre aquestes, resulta molt rellevant que aquest serà el primer Nadal pràcticament lliure de covid, després de dos anys en què el risc de contagi va limitar greument l’atrafegament propi de les dates. Al seu torn, persones i empreses es mostren cada vegada menys sensibles als pitjors vaticinis i més habituades a assumir la incertesa com una incomoditat que ha vingut per quedar-se. Hi contribueix el que ha passat aquesta tardor: s’asseveraven uns mesos dramàtics i, tanmateix, ens endinsem a l’hivern molt lluny de l’hecatombe anunciada. Tothom incapaç, fins i tot els millors experts, de predir el futur, acabem pensant que tot arribarà i que, en cas de venir-ne una de molt grassa, ja en sortirem, com ja va passar amb el coronavirus

Per tot això, el previsible són unes festes en les quals, sense caure en la desmesura d’altres temps, es recobri dinamisme perdut, cosa que alegrarà el comerç i la restauració. El que pugui passar després de Reis és una altra història, avui impredictible i subjecta a múltiples factors. Amb aquesta situació, a consumir amb sensatesa.