A contrallum | Article de Juan José Millás Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

En marxa

Sembla mentida que una cosa tan complexa com un nen pugui construir-se sense prestar atenció a la seva formació

2
Es llegeix en minuts
En marxa

Quan veig al telenotícies una locutora embarassada penso en el nen o la nena que porta al ventre i que d’alguna manera participa del treball de la mare. Tots dos ens donen les notícies: el nadó i la seva progenitora. A aquesta criatura, de gran, li explicaran que, tot i que oculta, apareixia a la tele per explicar-nos els successos del dia, les guerres, les batalles polítiques i el temps atmosfèric. Jo li preguntava a la meva mare amb freqüència què feia ella quan estava embarassada de mi i em deia que les coses de la casa. Treia la pols, rentava els plats, preparava el menjar i mantenia a seva higiene personal, és clar. De tant en tant anava al cine amb el meu pare o sopava a la casa d’uns cosins amb qui tenien molta amistat. Jo intentava imaginar-me allà dins. Els meus òrgans es formaven mentre ella no parava de moure’s. Apareixien els meus dits, els meus llavis, les meves genives, la conca dels meus ulls, els meus ulls. ¿Quant triguen a fer-se uns ulls, quant la llengua, quant el fetge o els ronyons, quant la pell?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Sembla mentida que una cosa tan complexa com un nen pugui construir-se sense prestar atenció a la seva formació. Mentre una dona es dutxa, els cartílags del fill es van solidificant. Mentre treballa a l’oficina o onsevulga que treballi, l’aparell digestiu de la criatura es manifesta cèl·lula a cèl·lula, com del no-res. No és precís que la mare es concentri tant com em concentro jo per parir una frase. Ho fa com de passada mentre espera a la cua de la màquina de la seva empresa per fer-se un cafè. Ahir, a l’autobús, anava dempeus una dona embarassada. Vaig intentar cedir-li el seient que ocupava jo, però va rebutjar cortesament la invitació. Va dir que li venia bé mantenir-se dreta, ja que passava molta estona asseguda a la seva feina. El nen o la nena devia estar ja completament fet, perquè tenia el ventre molt inflat. Vaig pensar que la naturalesa hi estaria aplicant els últims retocs, com l’ebenista que, una vegada acabat el moble, comprova amb el rovell dels dits que la superfície no té imperfeccions. L’embaràs de la dona del telenotícies és poc perceptible encara, però ja està en marxa. M’agradaria que ens digués si coneix el sexe de la criatura.

Temes:

Mares