Apunt

¿El retorn de Barcelona?

Catalunya i la seva capital donen mostres que es poden atraure grans projectes, tot i que queden pendents algunes assignatures, com ara uns partits disposats a aparcar les disputes almenys per als grans temes

1
Es llegeix en minuts
¿El retorn de Barcelona?

¿Ha tornat la Barcelona dels grans esdeveniments? ¿La que surt als mitjans internacionals quan es parla d’Espanya amb la imatge de la Sagrada Família? La veritat és que hi ha alguns fets que permeten ser més optimistes. Aquesta setmana n’hem pogut recordar alguns. El primer, el premi Català de l’Any 2022 que atorga EL PERIÓDICO i que ha recaigut en John Hoffman, a qui s’ha batejat com a Míster Mobile World Congress (MWC), perquè gràcies a ell l’esdeveniment s’ha retingut a la ciutat fins al 2030 i, fins i tot, hi ha la possibilitat que sigui seu permanent. Un reconeixement, al seu torn, que recupera la imatge de la Catalunya inclusiva d’anys passats.

Un altre està encarnat per Grant Dalton, l’ànima de la Copa Amèrica de vela, que se celebrarà el 2024 a Barcelona, un esdeveniment esportiu del nivell del Mundial de futbol. En tots dos casos ha ajudat que s’alineessin les administracions i aparquessin les seves disputes.

L’altre dia destacàvem la decisió de gegants com Intel o Cisco d’apostar per la capital catalana o els plans d’electrificació de la fàbrica de Seat a Martorell gràcies al Perte que va estar a punt de naufragar.

Notícies relacionades

Barcelona torna al mapa (en positiu), després d’una dècada de procés que va culminar amb una estampida de seus socials d’empreses. Avui, després dels indults i el projecte de reformar el delicte de sedició, el panorama és diferent i, a més, hi ha un ecosistema de ‘start-ups’ dels més importants d’Europa.

Però persisteixen dubtes que dificulten que Catalunya torni al radar de les operacions més grans, un lloc del qual l’han rellevat Madrid, Màlaga o València, afirmen representants de grans inversors. Creix l’optimisme, però cal millorar més una peça de l’engranatge: uns partits polítics disposats a remar en una mateixa direcció per als «temes de país» (el Mobile i la Copa Amèrica mostren que és possible), com reclama el Cercle d’Economia a la seva última nota d’opinió. Perquè, com advertia Hoffman en una entrevista amb aquest diari: «No s’ha de donar res per fet».