Propostes

El Cercle exigeix acabar amb la polarització com a estratègia política

L’entitat presidida per Jaume Guardiola reclama diàleg i pactes tant a nivell català com estatal i critica el bloqueig del PP a la renovació del CGPJ

El Cercle exigeix acabar amb la polarització com a estratègia política

ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diàleg i pactes. El Cercle d’Economia, en la seva línia habitual, exigeix als partits que es posin d’acord en els grans temes per acabar amb la polarització com a estratègia. En la primera nota d’opinió emesa sota la presidència de Jaume Guardiola, que va guanyar les eleccions el juliol passat, l’entitat afirma que «els partits polítics que governen o tenen vocació de govern són els responsables principals de revertir les dinàmiques de confrontació partidista».

El Cercle afirma que en una situació d’«incertesa que paralitza, la bona política es pot comprometre i s’ha de comprometre amb el seu propòsit: el bé comú, mitjançant l’enfortiment de la qualitat democràtica. És urgent que els partits amb vocació de govern, tant a Catalunya com a Espanya, tinguin una mirada àmplia i de llarg abast». Segons el parer d’aquesta entitat, les forces polítiques, «més enllà de la seva posició, han d’afavorir l’acció de govern en els aspectes centrals del país. «En temps en què les pulsions polaritzadores són fortes, els líders polítics no han de caure en les pressions de les bases que més criden, sinó assumir la mateixa responsabilitat», afegeix la nota.

Notícies relacionades

L’entitat, al seu torn, dirigeix una crítica directa al primera partit de l’oposició, el PP, per la seva actitud davant la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). «Que el principal partit de l’oposició hagi trencat les negociacions quan l’acord estava a punt és lamentable des de qualsevol angle. Un partit que apel·la contínuament als valors constitucionals no pot incomplir, amb aquest bloqueig sistemàtic, els deures que la pròpia Constitució li imposa».

També exigeix que es pactin els Pressupostos a Catalunya per al 2023. Un acord en què, afegeixen, «l’única manera d’avançar» en aquest sentit és amb una entesa «entre les forces polítiques principals». «En el fons», afegeix la comunicació, això implica una oportunitat per sortir de la dinàmica de blocs en què la política catalana fa anys que està instal·lada».