Guardó Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El ‘català’ que mira al futur

John Hoffman encarna els valors del premi Català de l’Any, amb la seva aposta per Catalunya, la seva aportació al progrés i la seva visió estratègica

2
Es llegeix en minuts
Català de l’Any 2022, en la imagen Aitor Moll, Javier Moll, Arantza Sarasola, John Hoffman y Albert Saez

Català de l’Any 2022, en la imagen Aitor Moll, Javier Moll, Arantza Sarasola, John Hoffman y Albert Saez / ELISENDA PONS (EPC)

Que el premi Català de l’Any, que atorga EL PERIÓDICO, hagi volgut distingir en la seva 20a edició un nord-americà com John Hoffman, conseller delegat de GSMA i artífex del Mobile World Congress (MWC), és la confirmació del que representen aquests guardons, la voluntat dels quals és reconèixer l’esforç i la tasca de personalitats que han destacat a Catalunya en els àmbits més variats (artístic, social, científic, esportiu...). L’aposta de Hoffman per Catalunya, la seva aportació al progrés del país i la visió estratègica per fer de Barcelona punt neuràlgic de les tecnologies del futur bé encarnen els valors del premi Català de l’Any.

Els vincles de John Hoffman, nascut a Míchigan, amb Barcelona i Catalunya s’han consolidat al llarg dels anys fins a convertir-se en una relació a prova de temporals –que n’hi ha hagut–. El 2006, la fira de telefonia mòbil (llavors es deia 3GSM) va aterrar a la capital catalana. Era un congrés d’empreses especialitzades en una tecnologia que amb prou feines havien començat a despuntar. Setze anys després, amb un ‘smartphone’ pràcticament a cada butxaca, els horitzons s’han ampliat, amb termes tecnològics no sempre fàcils de comprendre, però que tindran aplicacions directes en la nostra vida quotidiana, si no l’estan tenint ja, en les àrees de la salut, el transport, l’urbanisme, l’educació, etcètera. Que durant uns dies a l’any Barcelona es converteixi en l’epicentre i aparador d’aquests avenços és un privilegi, però encara ho és més que ho sigui també la resta de l’any, a través de la Barcelona Mobile World Capital, i l’impuls d’un ecosistema emprenedor a l’empara d’aquesta.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Fa quatre mesos es va conèixer una excel·lent notícia: Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat (municipi on també se celebra el congrés al seu recinte de la Fira) passarien a ser la seu permanent del MWC, o per ser més exactes, amb contracte fins a 2030 i a partir d’aquesta data, renovació automàtica anual de forma tàcita. No hauria sigut possible sense la infrangible confiança de Hoffman en la capital catalana que, també s’ha de dir, ha sabut estar a l’altura. En circumstàncies adverses (vagues de transport, disturbis pel procés) tots els actors implicats es van esforçar perquè el congrés de mòbils complís els objectius. Fins i tot després de cancel·lar-se el 2020 per una pandèmia de covid que just començava, el congrés es va sobreposar i ha recuperat la seva empenta. Darrere d’aquest èxit hi ha hagut un treball constant i de vegades allunyat dels focus, d’empresa i Administració, exemple de col·laboració publicoprivada de la qual Hoffman és un gran defensor.

Les noves tecnologies continuaran tenint una presència important en les nostres vides, no sempre positives. Manipulacions i notícies falses s’expandeixen diàriament per les xarxes socials i fan trontollar les bases de les democràcies i la ciberdelinqüència es fa cada vegada més complexa. Davant tot això cal estar també preparats. Els pròxims anys seran apassionants i el MWC continuarà donant titulars. EL PERIÓDICO, fidel al seu compromís editorial pel Progrés, les Persones i el Planeta, ajudarà a entendre aquesta realitat canviant i a continuar reconeixent la tasca dels qui millor representen els valors del Català de l’Any.