Article de Rosa Paz Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La (falta d’) autonomia de Feijóo

Quan l’anomenat ‘efecte Feijóo’ ha començat a desinflar-se en els sondejos, les canyes s’han tornat llances

3
Es llegeix en minuts
La (falta d’) autonomia de Feijóo

David Castro

Una de les acusacions que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, bolca, un dia sí i l’altre també, contra Pedro Sánchez és que l’únic afany que mou el president del Govern és tornar a guanyar les eleccions. Com si proclamar-se vencedor en una contesa electoral no fos l’objectiu de tots els líders polítics i tots els partits. El seu mateix, sense anar més lluny. De no ser per això, per la seva intenció d’arribar a la Moncloa, no s’entendrien els seus vaivens a l’hora de pactar amb l’Executiu –o més aviat d’evitar-ho– o el seu afany de desqualificar totes les mesures que adopta el Govern, tot i que aquestes les hagin aplicat abans polítics europeus gens sospitosos d’esquerranisme, com Mario Draghi o Boris Johnson en el cas dels impostos a les energètiques, o hagin de ser copiades pel conjunt de la Unió Europea, com en el de l’anomenada excepció ibèrica per frenar el preu de la llum. Que Feijóo critiqui aquestes polítiques a Espanya i les recolzi a Europa és tan contradictori que l’única explicació lògica que s’entreveu és la seva intenció de desgastar Sánchez i, òbviament, guanyar els pròxims comicis.

Si no fos per pur càlcul electoral, tampoc s’entendria que s’hagués presentat com un home d’Estat quan va arribar al lideratge del PP mostrant-se disposat a arribar a acords amb Sánchez i deixant caure que per la seva banda no hi hauria problema per, sense anar més lluny, renovar el Consell General del Poder Judicial i que aquestes afirmacions hagin anat quedant radicalment desmentides pels fets. L’últim, la ruptura, per sorpresa, precisament de l’acord per nomenar els nous consellers de l’òrgan de govern dels jutges i els magistrats del Tribunal Constitucional. L’excusa aquest cop ha sigut la intenció manifestada per Sánchez de reformar el delicte de sedició. Amb aquesta nova justificació, el PP suma ja una vintena de pretextos diversos per eludir el mandat constitucional que obliga a restablir la legalitat i la legitimitat d’una institució fonamental en l’ordenament jurídic. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

És aquesta rectificació, quan el pacte era a punt d’anunciar-se, la més recent i la més greu, però prèviament el líder del PP s’ha desdit d’altres declaracions sobre la convivència de les llengües o sobre les nacionalitats, per citar-ne algunes, que feien alimentar alguna esperança sobre la manera com semblava entendre Espanya. Venint de governar durant 13 anys Galícia, una de les nacionalitats històriques que té a més llengua pròpia, se li suposa una sensibilitat més gran cap a la diversitat social, cultural i lingüística del país, aquesta que la dreta més centralista, establerta particularment a Madrid, es nega a admetre. 

Notícies relacionades

I aquí és on sembla que està el principal problema del lideratge de Feijóo, en aquesta falta d’autonomia personal i política davant la dreta mediàtica, judicial, partidista i qui sap si també econòmica. Quan va arribar tothom el va acollir. Tot van ser elogis a la seva maduresa política, la seva capacitat de gestió i el seu lideratge, i sis mesos després, quan l’anomenat ‘efecte Feijóo’ ha començat a desinflar-se en els sondejos, les canyes s’han tornat llances, sense que el líder del PP hagi trobat encara la manera d’escapolir-se dels condicionaments dels que s’han entossudit a marcar-li el pas. 

Després d’arrasar en les eleccions andaluses, semblava que el PP i el seu líder havien trobat un rumb més temperat. Amb Vox en declivi, es mostraven convençuts que la seva estratègia els portaria directament al poder. Ara, tanmateix, tornen a estar confosos. Les enquestes moderen les seves expectatives mentre augmenten les de Sánchez i sembla que Feijóo, empès per la lideressa madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i la dreta mediàtica que l’anima, no sap gaire bé què fer. Tenint en compte que el líder del PP s’ha afegit a la campanya que intenta distingir entre el sanchisme i un PSOE (veritable), que només existeix al cap dels que busquen deslegitimar el líder del Govern, potser hauria d’aprendre d’aquell Felipe González, que fa 40 anys va guanyar amb majoria absolutíssima, que l’autonomia és inherent al lideratge. O d’altres, com Winston Churchill, que de vegades convé decidir fins i tot contra el criteri dels que t’envolten.