Àgora | Article de Jeffrey V. Lazarus Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ara és el moment. Acabem amb la covid-19 com una amenaça de salut pública

Mentre que des de les instàncies de govern no s’actuï i comuniqui de manera diferent, ningú està realment fora de perill

3
Es llegeix en minuts
Ara és el moment. Acabem amb la covid-19 com una amenaça de salut pública

La pandèmia de covid-19 no ha acabat.

És possible que ara els viatgers entrin i surtin del país i que les mascaretes ja no s’utilitzin, però el virus continua sent una greu amenaça per a la salut pública. I, fins que les autoritats del Govern espanyol, des de les comunitats autònomes fins a la presidència del Govern central, no comuniquin i actuïn de manera diferent del que diuen i fan, ningú estarà realment fora de perill.

És per aquesta raó que, no només com a investigador de l’ISGlobal i resident del país, sinó també com a copresident del Grup del Consens de covid-19 de ‘Nature’, insto encaridament que els nostres líders nacionals i regionals revisin i implantin les accions i recomanacions acordades per 386 experts multidisciplinaris globals recentment publicades. Compost per un sòlid conjunt de 41 declaracions i 57 recomanacions, gairebé totes unànimes, aquest estudi recorre els aspectes polítics i les percepcions errònies relacionades amb la covid-19 per dotar aquells que són en el poder amb les eines adequades per poder ajudar totes les poblacions i comunitats, incloses les més vulnerables.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Ja és hora que el Govern espanyol presti atenció als experts en salut. No és la primera vegada que advoquem per canvis importants en la resposta a la pandèmia, començant per les esferes més altes. L’abril del 2021 vam publicar un article a l’‘European Journal of Public Health’ que establia recomanacions polítiques concretes per millorar la continuïtat dels serveis de salut, el control de malalties i les comunicacions. Vam informar en aquell moment que l’aprovació del públic espanyol sobre el maneig de la crisi de salut per part del Govern central era baixa. Tanmateix, es va fer poc.

Si portéssim a terme una avaluació exhaustiva de la preparació i les comunicacions del Govern sobre la covid-19, mostraria un patró bastant consistent d’omissions i errors.

Sens dubte, hi ha hagut alguns èxits. Les autoritats van treballar àrduament per aconseguir una taxa de vacunació decent, d’almenys el 70% de la població adulta, per a l’estiu del 2021. És una bona xifra, comparada amb les dades d’altres països europeus i d’altres regions.

Però, tal com vam destacar anteriorment en un article a ‘Communications Medicine’ de ‘Nature’ sobre el programa de vacunació contra la covid-19 a Espanya, les poblacions més marginades, com els migrants, les persones sense llar i algunes minories ètniques, no es van veure tan beneficiades de la campanya de vacunació com la població general. De la mateixa manera, tampoc es beneficien ara de l’accés a les dosis de reforç.

Tanmateix, això pot canviar.

Aquest hivern, quan les infeccions i hospitalitzacions per covid-19 tornin a augmentar, el Govern espanyol pot estar preparat. No hi ha d’haver cap altra crisi de salut que perpetuï la frustració i soscavi encara més la confiança pública.

Esperem que els líders espanyols segueixin els bons consells sobre covid-19 del Consens de ‘Nature’ i adoptin polítiques d’enfocament transversal per a tota la societat i des de tots els àmbits i sectors del Govern per acabar amb la covid-19 com un problema de salut pública en aquest país. No s’han de deixar per demà aquelles accions que poden marcar la diferència avui.

Fomentar i aprofitar la col·laboració multidisciplinària. Prioritzar les necessitats de la comunitat abans que els desitjos de qualsevol persona o partit polític. Implantar un programa de vacunes, tests i protecció personal que arribi a tothom, des dels més vulnerables fins als que més tenen.

I no podem aturar-nos aquí.

Notícies relacionades

S’ha de comunicar informació avalada per fonts locals confiables; utilitzar paraules i imatges que les persones reconeguin i a les quals responguin favorablement; i lluitar contra la desinformació.

Potser llavors acabarem amb la covid-19 com una amenaça per a la salut pública i no deixarem enrere ningú més en aquest país.