610,8 km | Article de Martí Saballs Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Brad Pitt, Angelina Jolie i Château Miraval

El debat sobre la propietat immobiliària del celler francès és una part fascinant de la lluita judicial entre els dos actors després del seu divorci

3
Es llegeix en minuts
Brad Pitt, Angelina Jolie i Château Miraval

REUTERS/Hannibal Hanschke

Tenir un celler en propietat ha sigut una de les aspiracions més gratificants per a aquells que han aconseguit estalviar alguns milions d’euros amb el pas del temps. Actors, cantants, esportistes, empresaris i personalitats variades es van tornar insaciables per aconseguir tenir els seus terrenys en zones privilegiades del Vell Continent i competir, dins del possible, amb els cellerers de tota la vida. De Gérard Depardieu a Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Ronaldo Nazario i Andrés Iniesta. Són uns quants noms reconeguts per haver invertit en terres espanyoles. Al seu costat, van fitxar els millors enòlegs del mercat per poder realçar els seus vins, on el màrqueting es convertia en una arma més que poderosa per poder vendre. Alguns segueixen amb el projecte i d’altres han fracassat.

A Europa, l’operació de compra més famosa i seguida la van protagonitzar el 2008 el duo més dinàmic i glamurós de Hollywood: la parella formada per Brad Pitt i Angelina Jolie. Van comprar la finca Château Miraval a la Provença, a una hora i 15 minuts de Marsella, per 28,4 milions de dòlars. Inclou 500 hectàrees de terreny, de les quals 60 hectàrees es dediquen a vinya.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Aquesta finca era coneguda més enllà del microcosmos del vi. Als anys 70, el seu llavors propietari, el pianista i compositor francès Jacques Loussier, va convertir Miraval en una de les meques dels grans grups i cantants del moment. Pels seus estudis de gravació van passar Sting, The Cure, Sade, AC/DC... però va ser el grup Pink Floyd el que el va convertir en definitiu lloc de culte. Aquí van gravar el 1979 part de ‘The Wall’. Des d’aleshores es va crear la marca de vi Pink Floyd, que ha perdurat fins ara. Avui, una ampolla de rosat Miraval del grup britànic es ven a partir de 20 euros. Fins ara, Pitt ha continuat utilitzant els estudis per a les seves filmacions i els seus àudios. Uns quants segles abans, al XIII, Santo Tomás de Aquino, el filòsof escolàstic, també va passar un temps per aquesta històrica finca.

Notícies relacionades

La separació de les dues estrelles de cine, anunciada el 2016, ha omplert desenes de milers de pàgines. El procés de divorci està sent un dels més seguits del planeta. Enmig de les reclamacions, el debat sobre la propietat immobiliària i vitivinícola de Miraval, que una sèrie de ficció no podria superar. Segons Pitt, Jolie va vendre el 50% que tenia a Miraval a l’empresari rus Iuri Xefler, opositor des de fa 20 anys de Vladímir Putin i propietari del productor de vi Tenute del Mondo (així mateix filial del grup de begudes Stoli) sense el seu permís. Pitt demanda Jolie i aquesta contrademanda Pitt, acusant-lo –entre altres coses– de no haver gestionat bé la finca. Enmig de l’embolic: acusacions d’ella a ell de maltractament dels fills comuns i d’alcoholisme, on els vins Miraval alguna culpa van haver de tenir.

Fa l’efecte que el duel entre tots dos seguirà i que el futur de Château Miraval està obert. Aquesta setmana, un dels grans cellerers espanyols confessava en un dinar que comprar-lo seria el desig de molts al sector. ¿El seu valor ara? Incalculable. Escriure en un cercador ‘Angelina’, ‘Brad’ i ‘Miraval’ és endinsar-se en una suma infinita d’informacions que empetiteixen altres temes d’actualitat. Les ampolles de Miraval generen un interès ja mític que, disculpin l’atreviment els experts, gairebé només es pot comparar al xampany Pol Roger, el favorit de sir Winston Churchill.