Article de Xavier Bru de Sala Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Junts a la glòria... o a l’abisme

Amb la ruptura s’acaba un període d’inestabilitat i entrem en la tranquil·litat del suport mutu PSOE-ERC, sense sobresalts notables, que durarà mentre el PSOE es mantingui en el govern

2
Es llegeix en minuts
Junts a la glòria... o a l’abisme

FERRAN NADEU

Bifurcació, en diuen, i la imatge no és desencertada. Junts abandona el carril possibilista i emprèn la ruta del radicalisme. Suposant que no descarrili, és a dir, que la part pragmàtica dels maquinistes s’abstingui de saltar del tren, en massa o un per un, el final del camí és incert. Els partidaris de la nova ruta ja s’imaginen en la glòria a través d’una empenta independentista que, aquest cop sí, els consagrarà com el partit, perdó, el moviment, que s’emportarà el mèrit d’haver conduït Catalunya a la independència efectiva. Per la directa i a velocitat tan creixent com imparable. L’altre sector preveu que el suposat ascens cap a la glòria serà en realitat un retrocés cap al fons de l’abisme.

Notícies relacionades

Començarem a veure qui té raó en les pròximes municipals, sobretot a la segona corona metropolitana i a Barcelona, on ja es pot veure com Ada Colau perd l’únic triomf que li quedava, oposar-se a la dreta capitanejada per Xavier Trias, mentre Ernest Maragall es recupera de l’ensurt de veure’s eclipsat per l’exalcalde convergent. De moment, l’èxit correspon a Esquerra, que ha executat de forma tan implacable com impecable –o sigui, quedant nets de culpa– les maniobres que els permeten governar en solitari havent forçat Junts a assumir la càrrega de clavar, dividits, el cop de porta. Malgrat coincidir en l’abandonament del domicili conjugal independentista, obviant majoritàriament el maltractament sistemàtic, les lectures de la bifurcació a càrrec dels mitjans són tan diverses com sovint errònies. Qui més despistat va, de Madrid, és clar, aposta per l’obertura d’un període d’inestabilitat a Catalunya. Al contrari, senyors, al contrari, amb la ruptura s’acaba un període d’inestabilitat i entrem en la tranquil·litat del suport mutu PSOE-ERC, sense sobresalts notables, que durarà mentre el PSOE es mantingui en el govern.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per començar, pressupostos per pressupostos i repartiment del mèrit entre les dues primeres formacions del Parlament. Potser, de propina, la presidència de l’organisme a un diputat no independentista. El carril de l’ordre ben greixat i arreglat, amb la imatge del govern monocolor per a ERC. ¿Què li queda a Junts? El carrer i les dures, críptiques i poc interessants negociacions per absorbir de facto l’ANC, que ha sigut sempre, des que la va presidir Jordi Sànchez, una filial dels convergents, neo o post, però que ara es defensarà com un gat escaldat de panxa enlaire. Poc combustible, poc, per avançar al llarg d’uns interminables sis o set trimestres. Si estigués a les seves mans tombar el comboi de l’estabilitat comandat pels seus rivals, ara ja irreconciliables, d’ERC, però ni això. Només confiar que en les pròximes autonòmiques, que s’haurien de preveure per a mitjans del 2024 si és que la legislatura no s’acosta més als quatre anys, el tren de la confrontació guanyi de sobte, de forma tan sobtada com inesperada, tal velocitat que atropelli el tren de l’ordre i faci saltar ERC en mil bocins. Tot el que no sigui la mel d’aquesta glòria serà la fel del seu abisme.