NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Llei del ‘sí és sí’: aquestes ‘manades’ que continuen soltes

2
Es llegeix en minuts
Llei del ‘sí és sí’: aquestes ‘manades’ que continuen soltes

Fa un parell de dècades que els estudiosos del dret analitzen el que anomenen «la llei compulsiva». Segons han comprovat, la informació en temps real barrejada amb el populisme polític dona peu a un excés d’activitat legislativa que acaba generant un increment de normes molt sovint de difícil compliment. Legislar, a més de popular, en moltes ocasions és el més barat perquè, d’entrada, no requereix posar més mitjans per a les polítiques públiques. Entra en vigor la llei de garantia integral de la llibertat sexual que el periodisme hem batejat com la llei de ‘només el sí és sí’. Aquesta llei és una resposta que alguns poden considerar compulsiva a la sentència exculpatòria de la violació múltiple del cas denominat de ‘La manada’. Els jutges van venir a dir que només una negativa explícita protegeix les dones de lliurar-se d’una violació salvatge. Per això, la resposta és que només el consentiment explícit pot considerar-se una conformitat. I totes les altres coses són negació. Arribar a aquesta casuística a què arriba la nova llei mereix la burla de molts. Però la realitat s’imposa.

Notícies relacionades

Coincidint amb l’entrada en vigor de la llei, s’ha fet viral un vídeo d’uns joves d’un col·legi major masculí que profereixen tota mena de barbaritats dirigides a les noies d’un col·legi major femení. No hi ha ritual que pugui emparar una barbaritat així. Visionant el vídeo, els dubtes que un pugui tenir sobre la nova llei es dilueixen per complet. Pares i educadors som incapaços d’acabar amb aquest masclisme que degrada la dona fins a matar-la. No sé si la nova norma permet actuar a la Fiscalia d’ofici contra aquesta manada emparada per una institució educativa. Però estaria bé que ho fes.

El negacionisme masclista és una forma de terraplanisme. Aquests udols no hi ha ritu iniciàtic juvenil que els pugui emparar. Són propis d’una ‘manada’ abans de llançar-se sobre les seves preses. El més raonable seria que els regents d’aquesta escola els ensenyessin que això no es fa i que això no es diu. O que ho fessin els seus pares i mares encara que fos pensant en les seves pròpies filles. Però si ningú fa bé la seva feina ni assumeix les seves responsabilitats, l’Estat acaba fent lleis. No és el desitjable. Però seria millor gastar les energies a evitar-ho que a combatre-les.