La relliscada | Article de Pilar Garcés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Meloni, una derrota de gènere

A Itàlia ha guanyat una dona amb un discurs de reacció que compromet els èxits cap a la igualtat de les seves congèneres, perquè parla amb menyspreu del feminisme i les lleis que n’emanen

2
Es llegeix en minuts
Meloni, una derrota de gènere

Una altra dona ha perdut l’oportunitat de ser la primera ministra en la història de la República Italiana perquè l’esmentat honor correspondrà per sempre a Giorgia Meloni. Però ¿qui és Giorgia Meloni?, es preguntaven amb insistència els analistes polítics quan les enquestes i vaticinis presentaven com una realitat el triomf de la candidata de Germans d’Itàlia en les eleccions de diumenge passat. Una dona, contestava ella sempre en primer lloc. I després una mare, una cristiana, una italiana, una patriota, etiquetes en aquest ordre o en un altre, depenent de la composició del públic. No una ultradretana, una neofeixista, una antieuropeista, una racista, una política professional amb magra experiència de gestió i menys compassió. Així que ha guanyat una dona amb un discurs de reacció que (ja veurem si passa a l’acció) compromet els èxits cap a la igualtat de les seves congèneres, perquè parla amb menyspreu del feminisme i les lleis que n’emanen. Ha promès erradicar els avenços que li han permès a ella créixer en política i viure de la política, gràcies al suport de votants farts de politiqueig. Hi ha una derrota de gènere en la seva victòria, el gènere femení no està de celebració. Han funcionat les seves solucions simplistes i maniquees a problemes complexos, els eslògans sobre la família «natural» en oposició a la diversitat, moralina de pujada ràpida com begudes energètiques. Qui tem una dona. Un percentatge majoritari de l’electorat no l’ha percebut com una amenaça, al contrari, ha confiat que la institucionalitat li suavitzarà les arestes i sabrà representar el país. Una dona ha sigut el cavall de Troia que permetrà el desembarcament de les idees ultres en l’Executiu italià aquest segle, convertint en cert el perill que es creia residual de la resurrecció dels principis de Mussolini, el seu ídol de joventut. La ministra més jove (una altra fita) nomenada per Silvio Berlusconi, als 31 anys, encarna tanmateix l’alternativa a la casta dels partits que es percep desconnectats del descontentament social. És una dona, però és una dels Germans d’Itàlia, cobrant diners públics, però amb un discurs antisistema contra l’enemiga Europa. Un perfil nou per a temps incerts de lideratges efervescents.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Es pot ressaltar l’obvietat que Giorgia Meloni serà la primera dona a governar Itàlia perquè les altres formacions han presentat senyors, a dreta i esquerra. Els partits tradicionals amb discurs igualitari, però impermeables al talent femení als seus quadros de comandament, no han sigut la resposta, si és que hi havia alguna pregunta, i no una mera sensació creixent de malestar que només es cura fent una bona botifarra. Ha guanyat una dona, alguna cosa hi tindrà a veure el seu sexe en l’elecció. Llàstima que sigui precisament aquesta dona. A la nostra terra, dos homes es disputen el poder en una feliç tornada al bipartidisme, creuen ells, amb la dreta radical a les seves pròpies batalles i presumptament domesticada en pactes autonòmics que ja no semblen enrojolar ningú. Hi ha una candidata en construcció amb una tasca almenys tan improbable com la que acaba de culminar amb èxit Meloni. Perquè Yolanda Díaz no només ha de canalitzar el desànim provocat per una conjunció de crisis en què té responsabilitat per formar parteix del Govern, sinó que alhora hauria de generar entusiasme per a un futur diferent. Xarrupar i bufar alhora.