La relliscada | Article de Pilar Garcés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La nomofòbia de Sofia

No sense el meu mòbil. La reina emèrita va sumar al seu estilisme de dol per Isabel II un ‘smartphone’ penjant d’una carcassa de plàstic. Es deu sentir insegura quedant-se sense cobertura

3
Es llegeix en minuts
La nomofòbia de Sofia

Andy Commins / AFP

Una de les coses més interessants de les exèquies interminables d’Isabel II ha consistit a observar els missatges encriptats que les pròximes enviaven a la finada a través de les seves joies. Nosaltres, la plebs, ens hem de conformar amb enviar un ram de flors amb ‘les teves amigues de l’escola no t’obliden’ escrit en una banda, o una corona amb la nota ‘de la família de Palma’. Elles poden filar més finolis, ja que sempre hi haurà una persona experta a desxifrar protocols amagats darrere d’adorns carregats de llegenda i el valor dels quals equival al pressupost anual d’una empresa mitjana. Verbigràcia: Camil·la, consort de Carles III, va lluir una agulla de pit que pertanyia a la reina Victòria. La peça commemorava el jubileu de diamants d’aquella, i l’encàrrec era que la seva sogra va polvoritzar els 63 anys de regnat rècord de l’altra monarca. Per la seva banda, Catalina Middleton va portar unes arracades de diamants i perles de Bahrain, i un collar de quatre voltes de perles regal del Govern del Japó. En aquest cas, l’avís de les dues joies era doble, de record a la seva propietària acabada de morir i a Lady Di, que també les va utilitzar en actes oficials. Meghan Markle, la discreta duquessa de Sussex, va lluir en totes les ocasions les mateixes perles que va rebre com a regal de noces de l’àvia del seu marit, perquè la seva enemistat amb la monarquia britànica ha minvat les seves possibilitats d’accedir a ornaments històrics. Fins i tot la petita Carlota, filla de l’hereu Guillem, va portar una agulla de pit de brillants regal de la seva besàvia en forma de ferradura, que rememorava la passió de la reina pels cavalls. Percebo els homenatges creuats entre Camil·la, Diana de Gal·les, Catalina, Meghan i Isabel II com un núvol de furioses energies enfrontades sobre el fèretre regi, un eixam de rancors competint.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

També la reina emèrita espanyola, Sofia, portava una joia reveladora en la seva excèntrica vestimenta, aquest abric negre amb lluentons que ha generat algun desconcert entre els amants de l’estricte protocol i que ha sigut interpretat com una intenció de la mare de Felip VI de no passar precisament desapercebuda a Londres: aquí hi som jo i el meu ‘brilli brilli’. Es tractava d’una agulla de pit de perles que va pertànyer a la comtessa de Barcelona, progenitora del seu marit, i que exemplificaria un desig de ressaltar el seu vincle matrimonial, demostrant el món que no està trencat. M’estranyaria que aquest missatge tingui prou potència per contrarestar els documentals sobre Joan Carles I i els seus embolics que estan arrasant en audiència, o el degoteig de notícies judicials sobre l’emèrit, desterrat de facto i evitat pel seu successor, però bon intent. De tota manera, un altre complement afegit al seu dol ha resultat tan xocant que enfosqueix qualsevol ostentació de reafirmació i empoderament via vestimenta. I és que, al costat de l’agulla de pit de la seva sogra i al collaret de perles de la seva mare, a la seva arribada a Windsor per a l’últim comiat a Isabel II dels més pròxims junt amb el seu fill, Sofia portava el seu mòbil penjat en bandolera d’una carcassa de plàstic amb cordó. Una picada d’ullet mil·lennista, diuen els més ben pensats. Un horror per als clàssics. O la por de mantenir-se lluny del telèfon, la famosa nomofòbia, que revela segons els entesos un estat d’ansietat, la necessitat d’atenció i connexió permanent. La reina emèrita no vol quedar-se sense cobertura. Envia un whatsapp des d’Abu Dhabi, que sapiguem que has arribat bé.