La relliscada | Article de Pilar Garcés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El ‘reset’ de Rafa Nadal

Eliminat del US Open, el tennista que ho ha guanyat gairebé tot torna per ocupar-se del pròxim naixement del seu primer fill, expressant a la fi que la vida és en una altra banda

3
Es llegeix en minuts
El ‘reset’ de Rafa Nadal

Sarh Stier / Getty

Després de perdre aquest dilluns contra el nord-americà Frances Tiafoe (26è del món, 24 anys) a vuitens del US Open, Rafa Nadal (número 3 del món, 36 anys) va afirmar: «Necessito tornar a casa. Tinc coses molt més importants que el tennis per atendre», fent referència a l’embaràs en l’últim trimestre de la seva dona, Mery Perelló, hospitalitzada des de fa més de dues setmanes en una clínica privada de Palma. En la sincera justificació de l’esportista en relació amb el seu mal joc («havia de fer un esforç aquí, i l’he fet; no ha sortit com m’hauria agradat») importa què va dir i com ho va dir, però, sobretot, quan ho va dir. I el quan és després de la derrota a la pista, no abans, en la victòria. No després de derrotar diumenge Richard Gasquet, per exemple, o fa una setmana Fabio Fognini. La competició al més alt nivell exigeix una dosi d’entrega i una organització de les prioritats difícils de digerir per als profans. Nadal, que esgota una carrera aclaparadora que l’ha obligat a fer sacrificis igualment penosos, ha comprès a les males, com va escriure Kundera, que la vida està en una altra banda. L’entrenador del Barça de bàsquet, Sarunas Jasikevicius, va donar una petita lliçó magistral sobre això el 2017, que es va viralitzar per inusual en el masclista entorn de l’esport. Com a tècnic en aquell moment de l’equip Zalgiris Kaunas, de Lituània, va ser qüestionat per un periodista per l’absència del jugador Augusto Lima del partit, una semifinal de la lliga d’aquest país, perquè havia sigut pare dos dies abans. «¿Què en penso? Jo vaig deixar que se n’anés. ¿Tens fills? Quan siguis pare entendràs què és el més important en la vida. Ni títols ni res. Creu-me. Augusto Lima ara mateix emocionalment és al cel, i soc feliç per ell».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per assolir aquest cel que té a veure amb la felicitat, tal com l’entenem el comú dels mortals, potser és necessari descartar algun trofeu per afegir a una vitrina plena a vessar i descol·locar les preferències individuals. El manacorí ho va explicar així a la premsa després de ser eliminat del US Open: «És moment de fer un ‘reset’. Han sigut uns mesos difícils. Toca començar de nou professionalment parlant. Ara és el moment de tenir el primer fill i confiar que tot surti bé». A les portes d’una de les experiències més transformadores que pot viure un ésser humà, Rafael Nadal s’esforça a canviar el xip. Mai no és tard. Poc pot quedar d’aquelles declaracions sobre la seva futura paternitat, que van provocar estranyesa i incredulitat per la seva falta de realisme. «No tinc previst que [la paternitat] suposi cap canvi en la meva vida professional». No hi ha manera d’entrenar-se per ser pare o mare, siguis milionari o un paio corrent, però convé que el terratrèmol no t’agafi per sorpresa. L’advocada hiperprofessional Miranda Hobbes, que interpreta Cynthia Nixon a ‘Sexo en Nueva York’, pensava, com el tennista, que mantindria el seu alt estatus inalterat, però resumia així les seves sensacions després de donar a llum: «Va ser com si de sobte hagués entrat un elefant a l’habitació». L’elefant, a més, s’hi quedarà per sempre i regirarà tots els mobles. Paradoxalment, també implicarà una tranquil·litat miraculosa: en aquest nou torneig que a Nadal li proposa la vida ja ha guanyat, sempre serà el número u per al seu fill. No li ha de resultar fàcil, a tot un campió, no haver de competir i limitar-se a disfrutar primer del camí i després del moment.

Temes:

Rafa Nadal Fills