Apunt

Espanya i Alemanya: justícia poètica

El govern espanyol gravarà les energètiques per ajudar les famílies. L’alemany gravarà llars i empreses per rescatar les gasistes

1
Es llegeix en minuts
Espanya i Alemanya: justícia poètica

REUTERS / Yves Herman

A Espanya, el Govern ha fixat un gravamen sobre les grans energètiques (també sobre la banca) perquè aportin recursos amb què finançar polítiques d’alleujament a favor de famílies i empreses asfixiades per la inflació i l’encariment desmesurat de l’electricitat.

A Alemanya, el Govern ha fixat un gravamen sobre famílies i empresesperquè aportin recursos per finançar polítiques d’alleujament a favor de les energètiques asfixiades pel progressiu tancament rus del gas.

Notícies relacionades

El paral·lelisme és evident. Però és just al revés. A Espanya la grans energètiques posaran diners per ajudar les famílies. A Alemanya, les famílies posaran diners per rescatar les energètiques. Llars i empreses alemanyes pagaran a partir de l’octubre a les gasistes un recàrrec de 2,4 cèntims per kilowatt/hora (uns 500 euros a l’any per a una família de quatre membres). I, tot i que quatre dies després de fixar aquesta taxa, el Govern alemany, en una estranya decisió, va anunciar aquest dijous una rebaixa de l’IVA del gas del 19% al 7%, el cert és que el que pretén l’Executiu germànic és que la taxa de 2,4 cèntims provinent dels consumidors contribueixi a evitar la fallida de les gasistes (ja ha hagut de ser rescatada amb diners públics Uniper, la importadora de gas rus més important). El que està en joc –afegeixen– és garantir el subministrament d’energia a la població. S’argumenta, a més, que un col·lapse del sistema energètic alemany arrossegaria la major part de l’europeu. És com quan el Govern espanyol va adoptar el rescat de la banca, el 2012, amb diners públics per garantir els estalvis i el crèdit a la població i evitar una crisi sistèmica en el sistema financer europeu. Un paral·lelisme més.

Qualsevol que s’hi entossudeixi pot trobar certa justícia poètica en l’actual necessitat d’Alemanya de demanar ajuda energètica Espanya (a través d’un gasoducte que permeti conduir el gas emmagatzemat a Espanya) i en la seva emergència per rescatar els seus gasistes. Fa uns anys era Espanya que, en un pla d’inferioritat, demanava àrnica d’Alemanya. Ara és al revés. Fa uns anys, Alemanya acusava el Sud d’haver-se endeutat per sobre de les seves possibilitats. Ara és al revés.