Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿I si són dones les que punxen?

N’hi ha que encara es continuen preguntant sobre el final de les punxades, tot i que ja hem explicat cent vegades l’interès per generar por i expulsar les dones de l’espai públic

1
Es llegeix en minuts

DAVID APARICIO

Des de fa uns dies es deixa caure la idea de si sabem amb certesa que els qui ocasionen les punxades a dones en discoteques i festes són homes. Un clàssic: les dones són el mal i toca revictimitzar els qui l’han patit.

Notícies relacionades

Uns apunts ràpids. Un, que cal escoltar les víctimes que han denunciat i aquestes, en un bon percentatge, han referit la presència d’algun home a prop d’elles quan han notat la punxada. Dos, dubto bastant que aquestes joves s’inventin els símptomes que pateixen després de la punxada però, sobretot, que originin elles mateixes aquesta situació quan, després de la punxada, se’ls espatlla la festa. Quan t’ho passes bé, el que menys et ve de gust és trobar-te malament i marxar. I tres. N’hi ha que encara es continuen preguntant sobre el final de les punxades, tot i que ja hem explicat cent vegades l’interès per generar por i expulsar les dones de l’espai públic. Recordo que en la violència masclista que pateixen moltes dones amb les seves parelles, cada dia, no fa falta que les peguin. Només amb la seva presència o amb l’estat d’alerta en el qual les fan viure, ja és violència. En aquest cas no fa falta inocular res. L’amenaça hi és i canvia els hàbits. I, d’altra banda, hi ha qui diu que «com pot ser que tants homes es posin d’acord». Ignoren no només les xarxes socials, sinó que el masclisme és educació i que els homes que agredeixen no es reuneixen de cinc a vuit per coordinar-se. No és necessari. Fa segles que són així, en tots els racons del món, que saben com violentar les dones perquè així és com estan educats i així revaliden la seva posició social.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Algunes es vanten que les noies «vagin a la festa, com faria jo», però és que resulta que no tothom és com tu i hi ha moltes circumstàncies i existeix una por justificada. Tot això que escric, si ho revisen, ho faig posant-les a elles en el focus i exculpant-los a ells. Aquests dies he llegit que s’havia identificat la primera persona autora d’una punxada a Tarragona. ¿Qui era? Ella no. Va ser un home masclista. No, no són extraterrestres.