Reintroducció Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

1
Es llegeix en minuts
Preparar el retorn del linx a Catalunya

Epi_rc_es

Amb el suport d’entitats com el Zoo de Barcelona i recursos del Govern central, una fundació ambientalista ja ha realitzat els treballs previs per preparar la tornada del linx ibèric a Catalunya i Aragó. L’estratègia del programa de salvació d’aquest animal passa per reforçar les poblacions actuals, connectar-les entre si i, en un següent pas, crear nous nuclis de població. A Portugal, Extremadura, Andalusia Oriental i Múrcia en primera instància: els projectes de Castella i Lleó, València, Catalunya i Aragó encara haurien d’esperar.

 De tota manera, cal començar a treballar-hi. El projecte catalanoaragonès ha identificat els llocs idonis i ha començat una de les tasques necessàries per fer-ho possible: sensibilitzar per aconseguir el compromís del territori i evitar mostres de rebuig com les que hi ha hagut amb l’estratègia d’introducció de l’os en nous territoris del Pirineu. En aquest cas no hauria de ser tan difícil (els hipotètics danys sobre la ramaderia no existeixen i els beneficis, com el control de la superpoblació de conills, són fàcilment argumentables), però ni la tasca serà fàcil ni pot ser immediata.

No oblidem que una de les condicions de qualsevol programa de reintroducció és eliminar els motius que van portar a la desaparició local d’una espècie: així que hi ha molta feina per fer (evitar que la caça o la població de la seva presa gairebé única siguin obstacles, i que la trama viària no sigui un perill) per fer que el linx torni.