Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Declarem-nos ecologistes nuclears

Davant el gradual tancament de les centrals nuclears en molts països europeus, hauria sigut assenyar apostar per aquesta tecnologia mentre s’avançava en energies renovables

2
Es llegeix en minuts
Declarem-nos ecologistes nuclears

EFE/JAUME SELLANT

El 26 de juliol va morir el científic i escriptor James Lovelock, més conegut per la seva teoria Gaia, segons la qual el planeta Terra és un organisme capaç d’autoregular-se per mantenir l’estabilitat i la supervivència. Lovelock ens va avisar reiteradament dels perills de l’escalfament global i de la responsabilitat que en teníem els éssers humans, així com del llindar de no retorn cap a la catàstrofe que estàvem creuant. En la seva lluita a favor del medi ambient es va declarar partidari de l’energia nuclear. «En algun moment del segle XXI, quan els efectes devastadors del canvi climàtic comencin a mossegar-nos, la gent mirarà amb ràbia aquells que ara tan estúpidament continuen contaminant, cremant combustibles fòssils en lloc d’acceptar els beneficis de l’energia nuclear», va escriure. Molts menyspreaven la visió apocalíptica que tenia, però, veient el que estem vivint aquest 2022 i el que s’anuncia per als pròxims anys, pot ser que Lovelock tingués raó quan va vaticinar «el final de la civilització tal com ara la coneixem» i la mort de milions de persones a causa del canvi climàtic. 

Notícies relacionades

Ara bé, el catastrofisme no ens hauria de paralitzar perquè encara podem fer moltes coses per evitar que el desastre sigui complet a mitjà i llarg termini. Per això és urgent trencar amb algunes ortodòxies. El gran error del moviment ecologista occidental ha sigut la fòbia al nuclear, una bandera aparentment simpàtica que l’esquerra va fer ràpidament seva i que la dreta també va acabar acceptant per raons electorals, com va ser el cas paradigmàtic de la conservadora Angela Merkel. El resultat ha sigut un tancament gradual de les centrals nuclears en molts països europeus, quan hauria sigut més assenyat apostar plenamet per aquesta tecnologia mentre s’avançava en energies renovables. L’alternativa a la nuclear ha sigut el gas, menys contaminant que el carbó però igualment nociu per al clima i que als europeus ens està costant un disgust històric en termes de dependència estratègica i ruïna econòmica.  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Però rectificar és de savis i ja no hi ha excuses per reconèixer, com va sostenir Lovelock, que l’energia nuclear és «segura, fiable, econòmicament viable i eficaç». I quant als residus que genera, cal explicar que ni són tants ni són tan difícils de gestionar. A Alemanya, el canceller Olaf Scholz ha anunciat la revisió del pla de tancament de les nuclears, tot i que ja només els en queden tres de les disset que tenien fa una dècada. A tot Europa hi ha ara mateix un corrent de canvi en l’opinió pública perquè no hi ha cap més remei. Per això crida l’atenció que el Govern d’Espanya i, particularment, la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, continuï negant-se a prolongar la vida útil dels set reactors que tenim en funcionament, el desmantellament dels quals començaria el 2027. És un disbarat que no ens podem permetre, i menys encara quan l’alternativa és cremar gas. Fem com Lovelock: si de veritat volem lluitar contra el canvi climàtic, declarem-nos sense por ecologistes nuclears.