Article de Matías Vallés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Caldrà passar fred per Alemanya

El programa coincideix amb el confinament, escurçar les dutxes i abaixar la calefacció, amb una fornida policia de balcons vigilant els higienistes i fredolics.

1
Es llegeix en minuts
Caldrà passar fred per Alemanya

La crisi de l’energia s’entén millor al simplificar-la preguntant-se si estem disposats a passar fred per Alemanya. Igual com en la pel·lícula ‘El dia de demà’, en què una glaciació inverteix el flux migratori dels Estats Units cap a Mèxic, els països malgastadors del sud hauran de córrer en auxili de Berlín si el superdolent Putin tanca literalment l’aixeta del gas. Durant la crisi de l’euro, el ministre germànic Wolfgang Schäuble s’esgargamellava dient que els costos no havien de ser socialitzats, per la qual cosa va imposar severes disciplines als malgastadors meridionals. En el canviant panorama actual, les restriccions poden afectar el gegant centreeuropeu, el país que més gas natural consumeix al continent.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Passar fred no estava entre els inconvenients de la democràcia que Churchill tenia al cap al degradar-la com règim menys dolent, però el confinament pandèmic aportava pistes sobre noves i estridents limitacions a la vida quotidiana. Igual com va passar en la crisi financera, Alemanya no pot presumir d’innocència. Destacats governants germànics es van apropar perillosament al Kremlin, no només l’excanceller Schröder, sinó també l’actual president Steinmeier. Van desenvolupar una política que va bloquejar de totes les maneres possibles una alternativa al gas rus des del sud d’Europa. El càstig en potència sona a revenja de qui ara són intimats a passar fred en honor d’Alemanya.

El programa coincideix amb el confinament, escurçar les dutxes i abaixar la calefacció, amb una fornida policia de balcons vigilant els higienistes i fredolics. Com de costum, el poderós gaudirà d’una excusa alliberadora. Alemanya és el motor també literal d’Europa, i el combustible no serveix de gaire sense els electrodomèstics i vehicles de la seva poderosa indústria, per no parlar dels sous que necessiten els seus turistes mediterranis per cremar-los a la platja. La globalització és per sempre, i Berlín al·legarà que no va regatejar esforços perquè l’Europa més desfavorida sobrevisqués a la covid. Farà fred aquest hivern, i gairebé consola saber-ho amb les actuals calors, però potser fa menys mal quan és una sensació tèrmica solidària