Article d’Ernest Folch Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El gran contorsionista

Acontentar un mateix dia l’extrema dreta amb la repressió salvatge a la immigració i l’esquerra pura amb els impostos a les elèctriques només està a l’abast d’un desconcertant gimnasta del circ polític anomenat Pedro Sánchez

3
Es llegeix en minuts
El gran contorsionista

Epi_rc_es

¿Es pot ser en un mateix dia d’extrema dreta i un esquerrà de manual? L’elasticitat política de Pedro Sánchez va aconseguir nivells de circ divendres passat quan, després d’elogiar la distòpia feixista de la policia marroquina a la frontera amb Melilla, es va disposar a subvencionar la rebaixa del transport públic un 50% i anunciar l’esperat impost per gravar els beneficis extraordinaris de les elèctriques. Encara no coneixem les profunditats fosques del pacte diabòlic que Pedro Sánchez va tancar amb el rei del Marroc, més enllà del canvi de l’entrega del Front Polisario a canvi de segellar cruelment la frontera sud espanyola i europea. El que sí que sabem és que el resultat d’aquest pacte salvatge ha incomodat fins i tot el mateix PP i només troba un vergonyós suport en els simpatitzants de Vox. Hores després que felicités el Marroc amb un escabrós «Ben resolt», Pedro Sánchez va aplicar el seu principi polític favorit: la llei de la compensació. I va ser així com va anunciar una cascada de mesures per apaivagar els seus maltractats socis de govern, una espècie de pluja de milions, que incloïen des de la pujada de les pensions no retributives fins a la reducció de l’IVA de l’electricitat. Com si fos un d’aquests números prodigiosos del Cirque du Soleil, el contorsionisme de Pedro Sánchez va ser capaç d’arribar des de l’extrema dreta amb la immigració fins a l’esquerra més exigent de Podem, amb els impostos futurs a Iberdrola.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

És la mateixa tàctica que ha utilitzat amb el procés, on ha anat des del suport a l’aplicació del dur 155 fins a la mà allargada dels indults, des de la taula de diàleg fins al Pegasus creat des de les profunditats del seu CNI. Tota aquesta habilitat per al postureig gimnasta, realitzat a més amb poques hores de diferència, li causa danys evidents a la credibilitat, però tanmateix li permet un extraordinari joc polític: els seus últims moviments, especialment els que el fan aparèixer com un xèrif implacable que vigila les fronteres, l’acosten a un futur pacte amb el PP, la gran coalició amb la qual somia una part de l’‘establishment’. Perquè només ell és capaç de pactar amb partits tan distants com Podem o el PNB, o com ERC i C’s, passant per Bildu, Compromís i qualsevol partit regional o perifèric. En la política internacional, els seus exercicis de gimnàstica no són menys espectaculars: té enamorats alhora el Marroc, Von der Leyen i mig OTAN, sense que això li suposi trencar amb tots els nous governs d’esquerra d’Amèrica Llatina. El mètode de Pedro Sánchez és el del pal i la pastanaga a tots per igual i sense excepció, inclòs el seu propi partit, en què ha sigut capaç de reduir el mateix Felipe González, un altre que ha passat d’enemic a abduït. Part del secret consisteix que ningú acaba mai de ser el seu amic però tampoc el seu enemic: qualsevol posició és susceptible de canviar en qualsevol moment, i una de les seves grans cartes és el desconcert, que mitiga una part important de la indignació: ¿S’imaginen què diríem si la repressió a la tanca de Melilla s’hagués produït sota un Govern del PP? Pedro Sánchez ha demostrat una inversemblant capacitat de supervivència i una habilitat política fora de la comuna. Però una cosa és ser astut i una altra córrer el perill de caure en el cinisme més frívol i descarnat. La història ens diu que l’última víctima de la seva geometria variable hauria de ser ell mateix. Però, amb Pedro Sánchez, mai pot descartar-se que venci tota la lògica de les lleis polítiques i aconsegueixi sobreviure, que és sens dubte la seva gran especialitat.