Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Derogació de l’avortament: 59 anys de retrocés per a les dones als EUA

Que encara ara s’impedeixi l’avortament demostra com d’arrelat està el pensament masclista i l’efecte dels ‘lobbies’ que han arribat a les institucions

2
Es llegeix en minuts
Derogació de l’avortament: 59 anys de retrocés per a les dones als EUA

Feed

Es va advertir i, tot i que fos previsible, no deixa de ser escandalosa i greu la derogació de l’avortament als Estats Units. Des d’ara, serà cada estat el que haurà de regular-lo o prohibir-lo. Una qüestió de sort. Acaben de carregar-se el paraigua jurídic que protegia les dones del país. 

Trump i els grups ultres que el van acompanyar deuen estar aplaudint perquè han aconseguit el seu pla. De cop hem tornat a 1973. Gairebé 50 anys de retrocés per a les nord-americanes, que ja han vist com aquests últims mesos eren perseguides i atacades en alguns estats per avortar o per defensar aquesta pràctica.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Això obre, immediatament, tres reflexions. Una, l’augment de la desigualtat entre dones. Entre les que tinguin diners per viatjar a altres estats i les que no podran, sobretot adolescents. Les que no puguin optaran, a la desesperada, per avortaments insegurs, amb risc fins i tot de morir elles.

Notícies relacionades

Dos, el simbòlic. El que això representa en un país que es té com a referent de la democràcia. L’avortament no, però sí que deixen el matrimoni forçós fins i tot amb menors en alguns estats. Els jutges liberals que han votat contra la derogació adverteixen del perill que suposa per a l’essència de l’Estat de dret. Si les nord-americanes han de començar des de zero a recuperar aquesta pèrdua, ¿quin suport tenen les que viuen en contextos polítics o socials pitjors? Perquè això, en conseqüència, els afecta a totes. Ara mateix hi ha una dona a Malta a punt de morir perquè no li permeten avortar. I casos com ella, centenars arreu del món. 

I tres. La reacció masclista és als Estats Units, a Espanya i infinitat de països. Les nostres llibertats no estan garantides. Que l’avortament encara s’impedeixi demostra com d’arrelat està el pensament masclista i l’efecte dels ‘lobbies’ que han arribat a les institucions. Com a societats democràtiques, també haurem de respondre a per què els deixem avançar. No són cap broma. Limiten de forma real la nostra llibertat. Potser no és fútil que sigui ara els EUA, a qui es té per cúspide de democràcia del món, amb un potent altaveu. I des d’allà ens envien un missatge clar a la resta del món: «som aquí i anem a per vosaltres».

Temes:

Estats Units