La relliscada | Article de Pilar Garcés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Yolanda Díaz suma o resta

Amb la dimissió de Mònica Oltra, imputada en el presumpte encobriment del cas d’abusos a una menor pel qual s’ha condemnat el seu exmarit, la vicepresidenta perd una de les seves aliades més grans

3
Es llegeix en minuts
Yolanda Díaz suma o resta

El mínim que es pot dir, quatre dies després del diumenge electoral andalús, és que Juanma Moreno no ha restat, ha sabut sumar i fins i tot multiplicar, desbordant els càlculs més optimistes. Votants d’esquerres l’han recolzat per frenar Vox, als seus no els ha espantat, i de segur que hi haurà en la seva voluminosa majoria absoluta algun ultra que l’ha preferit a Macarena Olona, la candidata amb padrins però sense padró. Els partits d’esquerres han fet seva l’abstenció, criticant amb duresa qui va preferir anar-se’n a la platja abans que participar en la festa de la democràcia. Un diagnòstic infantil digne dels temps que corren. Últimament anem a les platges pròximes per estalviar gasolina, perquè és un oci refrescant i barat; aquest també és un element que s’ha de tenir en compte en l’anàlisi postelectoral. Un altre factor seria l’onada de calor sense posar l’aire condicionat per economitzar llum, fins que sues les ganes de tornar a confiar en els que no es van prendre la molèstia de presentar una candidatura progressista conjunta en temps i forma. I la inflació: pot ser que amb la capacitat d’estalvi minvant s’alliberi el vot captiu. Pedro Sánchez, és clar, no ha sumat, i el seu cap de llista, Juan Espadas, ha penalitzat, perquè per a això va ser designat, per no fer ombra. L’inquilí de la Moncloa ha promès «tornar a trepitjar el carrer», intenció que revela que fa un temps que està instal·lat confortablement al costat del ventilador, escoltant els qui li diuen que la culpa és de la sèrie de catastròfiques dissorts que ens assolen, i que també això passarà. El seu únic motiu per a l’optimisme, observant Feijóo tan crescut a destra, ha de ser adonar-se que el seu rival a sinistra no té millor panorama. La suma de Per Andalusia i Endavant Andalusia ha perdut 10 escons, i la setmana de Yolanda Díaz empitjora.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’amfitriona de la vicepresidenta del Govern quan fa uns mesos va anticipar la seva aventura personal en la reunió ‘Altres polítiques’ va ser Mònica Oltra. A la foto fundacional s’abraçaven la líder de Compromís, Ada Colau, Mónica García de Més Madrid, la ceutina Fátima Hamed i una Díaz que vaticinava que «el carrer està buscant una cosa diferent». Una imatge molt potent d’empoderament femení, aliances i alternativa fins i tot a les noves formacions postbipartidisme cremades en una legislatura complicada, a la qual no van ser convidades les ministres de Podem. Després de la seva imputació fa una setmana pel presumpte encobriment del cas d’abús a una menor tutelada, pel qual el seu exmarit va ser condemnat a cinc anys de presó, Oltra va tirar pel dret i va ballar a la festa del seu partit, rebutjant dimitir com a vicepresidenta de València. No li ha quedat més remei que fer-ho, per complir amb el codi ètic que els partits d’esquerra imposen a les seves files i exigeixen a la dreta. Queda alliberada perquè participi en la investigació judicial d’un assumpte especialment greu per a una feminista, encarregada des del seu departament de la protecció a la infància. La seva marxa «amb el cap ben alt i les dents serrades» deixa Yolanda Díaz una mica més sola en la creació de la plataforma amb què vol ser candidata a presidir el Govern. València va ser testimoni «del començament d’una cosa meravellosa», com podíem imaginar-nos que el camí resultaria tan accidentat.