Article d’Albert Soler Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Si tremola el Rei, tremola la monarquia

La institució monàrquica perd més adeptes amb aquestes imatges de decrepitud que amb centenars de comissions cobrades, elefants cobrats i Corinnes pagades

2
Es llegeix en minuts

Se’ns en va anar l’emèrit i ha tornat el decrèpit, cal veure com de malament prova la bona vida a determinades edats. Als reis, tot i que siguin jubilats, no se’ls hauria de mostrar en públic en aquest estat, que la monarquia se sustenta precisament a creure que els monarques són diferents a tots nosaltres, i topar de cara amb el fet que el pas del temps és igual –o més– cruel amb ells que amb un torner de Puente Genil o un camperol de Vilademuls, esvaeix la il·lusió. Si tremola el rei, tremola la monarquia, que perd més adeptes amb aquestes imatges que amb centenars de comissions cobrades, elefants cobrats i Corinnes pagades. Un rei ha d’evitar ser vist en públic a partir del dia que li fa més servei el bolquer que la corona.

A l’arribar a la senectut, un monarca té només dues opcions: o ser com la reina d’Anglaterra, que als seus gairebé cent anys és capaç de ballar al so d’una gaita, o retirar-se del mundanal soroll. No són pocs els reis espanyols que han acabat els seus dies en un monestir, evitant al poble la imatge de la seva decrepitud. Millor això que veure com el collen al ‘Bribón’ com si fos un Click de Famóbil i el passegen a pocs metres de la vora perquè alci la mà i faci com que saluda. O que veure’l caure de cul a la grada d’un pavelló perquè les cames ja no el sostenen, un rei mai cau de cul al ciment, les natges reials estan fetes només per tous coixins de vellut, seda o ermini. El ciment és de plebs, tot i que pitjor que l’ensopegada va ser l’expressió del seu reial rostre al trobar-se assegut sense saber com, expressió que semblava demanar a crits explicacions, ¿on soc?, ¿qui és tota aquesta gent?, ¿qui serveix aquí les copes?, ¿quan comença la gresca?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

- ¿Tanta sang blava per acabar així? Prefereixo la vermella de tota la vida– es diuen aquests dies, no sense raó, els espanyols de poc llinatge, que som gairebé tots.

És lloable que la monarquia intenti acostar-se al poble, però hi ha altres maneres, com matrimonis morganàtics o pagar el lloguer cada mes, no fa falta exposar la gent gran a l’escarni públic. Els «Visca el rei» que criden els de sempre a Joan Carles més semblen un desig va i improbable, potser una incitació que el decrèpit s’esforci una mica més a aconseguir-ho, que el tradicional crit monàrquic.

Temes:

Joan Carles I