Pros i contres | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’anunciada victòria d’Ucraïna en el festival d’Eurovisió

1
Es llegeix en minuts
L’anunciada victòria d’Ucraïna en el festival d’Eurovisió

EUROPA PRESS / DPA / Jens Büttner

És una llàstima que ‘Ay, mamá’ no fos la cançó escollida per representar Espanya a Eurovisió. S’hauria establert un diàleg (ara que està de moda establir diàlegs) entre Rigoberta Bandini i la peça que representarà Ucraïna en el festival. Es titula 'Stefania' i comença amb uns aires folklòrics reivindicant també la figura materna: “Stefania mamà, mamà Stefania”. Després, la cosa deriva cap a una mena de trap amb break dance inclòs i torna a les arrels amb una flauta rudimentària i també folklòrica que es diu telenka.

L’origen de la cançó de la banda ucraïnesa (Kalush Orchestra) és un homenatge a la mare que sempre està pendent de tot, refugi i baluard contra el món, però s’ha convertit, per descomptat, en un himne de resistència, perquè, entre d’altres coses, diu que “sempre trobaré la manera de tornar a casa, encara que els camins estiguin destruïts” i perquè la mare “aixecarà els punys com si fossin bales”. Més enllà de les tetes, la Bandini deia: “Tú, que podrías acabar con tantas guerras”, amb la qual cosa el diàleg entre mames hauria estat molt interessant. I la Bandini, una digníssima finalista, perquè, com tothom sap, els dotze punts aniran, dissabte, irremissiblement cap a Kíiv.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web