Article de Montse Santolino Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Incendis com bengales a Santa Coloma

A un any de les municipals, és necessari recordar que la pobresa i els més pobres no voten, però la desigualtat sí, i que la ultradreta es mou molt bé allà

1
Es llegeix en minuts
Incendis com bengales a Santa Coloma

RICARD CUGAT

Incendi a Santa Coloma amb tres morts. A la mateixa finca ja havia mort, poc abans, una persona electrocutada. Una altra crònica d’un succés anunciat. El titular dura dos dies als diaris i només en recordarem unes quantes paraules: intencionat, baralles, migrants, okupes. Gasolina per al racisme. En primera instància es tracta només de gent que no sap conviure, però amb aquesta lectura no és suficient. ¿Per què es repeteixen els incendis a determinats carrers, barris o locals? Un text sense context és un pretext. Darrere d’aquests successos sempre hi ha un context i unes polítiques públiques. O la falta d’aquestes.

Notícies relacionades

L’Idescat va publicar fa un mes les últimes dades del seu índex socioeconòmic territorial. A diferència dels productes nacionals bruts i les rendes mitjanes aquest índex radiografia el país gairebé carrer a carrer. El divideix en 853 agrupacions censals relativament petites, creuant dades de la situació laboral dels seus habitants, el nivell educatiu, i les taxes d’immigració i de renda. Les illes riques es concentren majoritàriament en l’àmbit metropolità i les pobres es reparteixen per tot el país, exceptuant l’Alt Pirineu i Aran. A Barcelona hi ha 24 de les 37 agrupacions censals més riques del país. A Sant Cugat, 7. El gueto ric del país està perfectament ubicat (Tres Torres), però també està bé clar quines ciutats concentren més zones pobres: l’Hospitalet, Santa Coloma, Badalona i Barcelona. Santa Coloma no només acumula agrupacions censals pobres, sinó que en té alguna de les més pobres entre les pobres.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Les dades de l’Idescat són prepandèmia, o sigui que avui seran pitjors. Els incendis als barris pobres són com les bengales en alta mar: senyal clar de naufragi. A un any de les municipals, quan tots els partits preparen les seves estratègies, és necessari recordar que la pobresa i els més pobres no voten, però la desigualtat sí, i que la ultradreta es mou molt bé allà: per alguna cosa va triomfar a Sarrià-Sant Gervasi i a Nou Barris per igual.