La relliscada | Article de Pilar Garcés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Felip VI, un rei frugal

Tenim un monarca estalviador i de patrimoni modest si es compara amb el profit dels comissionistes i els desfalcs de la corrupció

3
Es llegeix en minuts
Felip VI, un rei frugal

El Rei ha fet públic el seu patrimoni, que ascendeix a 2,5 milions d’euros, per primera vegada en la història. Jo me n’he assabentat mentre em trobava en ple moment melodramàtic d’enviar l’esborrany de la declaració de la renda, quan toca elegir entre la casella que t’ingressin la devolució en el teu compte corrent o la casella de renunciar-hi. És un instant en què acostumo a perdre el fil preguntant-me qui deu marcar la casella per rebutjar els seus diners perquè se’ls quedi l’Agència Tributària, cavil·lant que el susdit o la susdita contribuent exemplar tindria una bona entrevista. Pensant si potser serà tan poca pasta que et sents com alliberat al pensar ‘que se’ls posin per...’, si serà un petit acudit que es permeten els encarregats dels gravàmens perquè no tinguem ensurts amb tot, o que ho posen perquè els paganinis estressats o poc destres s’equivoquin. M’ha arribat a passar que em suggestiono amb el fet que en aquest lapse de desconcentració he desistit voluntàriament i li he regalat la meva petita part a Hisenda, i llavors faig el procés enrere i començo de nou. Soc el Sísif dels impostos, però al final aconsegueixo pujar amb la meva pedra a la muntanya i no tornar a estimbar-me. Segur que això no li ha passat a Felip VI, que ha disfrutat d’una paperassa prèmium, perquè la seva estrena en el procel·lós univers de la transparència resulti exitosa. Ara sabem que tenim un monarca estalviador. Aquests possibles 2,26 milions en dipòsits i valors i 305.000 en art, joies i antiguitats procedeixen de les retribucions que ha rebut en els últims 25 anys dels pressupostos públics, 4,2 milions d’euros, o sigui que n’ha aconseguit guardar la meitat. Se li ha de donar l’enhorabona, ja que, com asseguren els economistes, l’Estat del benestar depèn de l’estalvi i ell supera de molt la mitjana nacional. Deu estar, com tots nosaltres, preocupat per la inflació que s’ha acarnissat amb els comptes domèstics i pels auguris que aquest any les famílies podran salvar el 50% del que van salvar el 2021. Si l’any passat van estalviar l’11,4 per cent de la seva renda bruta, aquest 2022 reservaran el 6,9. Seria una bona cosa que el Rei frugal fes arribar a Pedro Sánchez o Nadia Calviño les preocupacions d’aquestes 7 de cada 10 famílies espanyoles que estan en el seu límit d’estalvi; se’l veu implicat en l’evitació dels números vermells.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Potser hi ha gent que pensa que si el senyor Felip gasta poc és perquè té escasses despeses, un privilegiat sense hipoteques i amb megafactures de la llum i carretons d’anar a comprar descontrolats que cobreix el Patrimoni Nacional amb altres partides. Que fins i tot se li podria abaixar el sou. No obstant, s’ha d’apuntar que, amb els seus estalvis, just es podria comprar una caseta al meu barri ‘gentrificat’ de preus immobiliaris trasbalsadament estratosfèrics, molt demandat per les classes mitjanes-altes nòrdiques i centreeuropees, que viuen com reis a les nostres costes. No fa falta comparar el patrimoni del Monarca amb els seus homòlegs europeus per comprovar que és realment modest. Increïblement modest, diria jo. N’hi ha prou de recordar els tèrbols assumptes econòmics del seu pare, la investigació dels quals va arxivar la fiscalia, els 65 milions regal de l’Aràbia Saudita que va donar a Corinna Larsen. O pensar que els comissionistes Luis Medina i Alberto Luceño van cobrar 6,6 milions de diners públics per fer d’intermediaris en una compra de material sanitari defectuós en ple confinament. Vaja, que pel tresor del Rei ‘a la butxaca’ algun aristòcrata ni s’aixeca del llit, ni es molesta a fer la trucada al cosí de l’alcalde de Madrid.

Temes:

Felip VI