La nota | Article de Joan Tapia Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Orfes de Twitter?

Elon Musk, el patró de Tesla, ha comprat la influent empresa, que perd diners, per 44.000 milions de dòlars. ¿Per què?

3
Es llegeix en minuts
¿Orfes de Twitter?

Twitter, amb 217 milions d’usuaris, no és la primera xarxa social ja que és lluny dels 2.900 de Facebook. Però és potser la més atenta a l’actualitat. Elon Musk ha dit que és la gran plaça pública del món i segons Pew Research Center els seus usuaris tendeixen a ser més joves, tenir un grau d’educació superior i ser més progressistes que la mitjana de la població. Segons el PRC, ja siguin polítics, periodistes o empresaris tenen molta influència. I per als seus incondicionals entrar a Twitter diverses vegades al dia és una addicció i tant o més apreciat que prendre un cafè o un te de qualitat. 

Ningú creu que Twitter sigui angelical. És una empresa privada que vol guanyar diners i obligada només a respectar les lleis mercantils. Però ha aconseguit credibilitat i quan va anul·lar definitivament el compte de Trump, després de l’assalt al Capitoli el dia que es confirmava l’elecció de Biden, perquè no volia propagar ‘fake news’ o missatges d’odi, va ser molt aplaudida. 

Per la seva banda, Elon Musk és un genial empresari, el patró de Tesla, primer fabricant de cotxes elèctrics, que en poc temps s’ha convertit en la sisena empresa del món pel seu valor en borsa que ja supera el bilió de dòlars. Musk té un 17% del capital i diuen que és l’home més ric del món. Ara acaba de comprar Twitter, vol que només sigui de la seva propietat i potser d’alguns pròxims. El consell de Twitter es resistia, però no ha pogut rebutjar una oferta que la valora en 44.000 milions de dòlars. Paga 54,20 dòlars per acció, una prima del 38% sobre la cotització. I els accionistes han pressionat. L’índex Nasdaq de les tecnològiques ja ha caigut un 20% aquest any i ningú creu que la companyia, que va facturar 5.000 milions el 2021 i en va perdre 221, torni a la cotització de 77 dòlars de fa un any. Un fons accionista ho verbalitza: «Agafa els diners i corre».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Però la compra ha generat una gran polèmica. Twitter era una empresa privada, però amb una propietat molt fraccionada i que havia guanyat gran acceptació. I ara passarà a estar controlada per un únic empresari, tan genial com de complexa personalitat. És un gran usuari de Twitter, té 83 milions de seguidors, defensa sense complexos el que creu o li interessa i va comparar Trudeau, primer ministre del Canadà, amb Hitler per la seva actuació durant la pandèmia. ¿És positiu que Twitter es converteixi en l’instrument d’un potentat com Musk? 

Molts usuaris i treballadors ho dubten. A més, ¿per què paga Musk 44.000 milions de dòlars per una empresa que perd diners? Diu que està mal gestionada i s’ha de rendibilitzar, però que el seu gran objectiu és defensar la llibertat d’expressió. I que l’enerven les limitacions que –emparant-se en la lluita contra les ‘fake news’– imposa la plataforma. El conservador ‘Le Figaro’ diu que «en boca d’un llibertari americà significa que no posarà traves al que digui la dreta ultraconservadora». ¿Tornarà Trump a Twitter per escalfar motors de cara a la campanya presidencial del 2024?

Notícies relacionades

Musk compra Twitter més per utilitzar-la en el seu propi interès que perquè guanyi més diners o defensar la llibertat d’expressió. Però ha d’anar amb compte. Una parisenca, votant de Macron, em diu que se sent com si la Torre Eiffel fos comprada per ‘Paris Match’ (del grup Bolloré) per al seu ús exclusiu i amb dret a retorçar-la sense límits. I el comissari europeu, Thierry Breton, ja ha advertit a Musk que la UE té regles que haurà de respectar.

¿Acabarà la compra de Musk creant orfes de Twitter?