ANÀLISI

Un retorn breu

1
Es llegeix en minuts
Un retorn breu

JORDI COTRINA

Havien tornat. Ho va dir Piqué, i ho vam dir tots. Però tan inesperat va ser aquest retorn matiner –quan ja ens havíem mentalitzat d’una llarga travessia pel desert– com desconcertant ha sigut la brevetat d’aquesta tornada. Ens vam precipitar, és evident. I tot i així, s’ha de recordar que el del Bernabéu no va ser un partit aïllat. El Barça va culminar aquell dia dos mesos de competició on havíem vist un equip amb les idees clares. Un grup que creixia. Golejava, no negociava un esforç i semblava seguir al peu de la lletra les consignes del seu entrenador. 

Però llavors, algú va trepitjar el cable que no tocava, i va desmuntar tot el tinglado. L’equip es va encallar i cada un tindrà la seva teoria: des del cop moral que va suposar l’eliminació europea, al mèrit dels rivals per haver trobat l’antídot, passant per les lesions de Piqué o Pedri.

La melancolia

El cas és que de la nit al dia, Alba i Busquets tornen a ser veterans, Ferran Torres és transparent, Aubameyang ja no veu la porteria com si fos una piscina, Dembelé es posa les botes del revés, Frenkie de Jong ha entrat en una fase de melancolia, Eric perd tots els duels i Ter Stegen no para de recollir pilotes a la xarxa. 

Notícies relacionades

El futbol és un estat d’ànim i després de desaparèixer aquest al·licient pels títols que al novembre no podia ni plantejar-se, ha arribat la depressió. La necessitat. L’obligació. I això no és divertit. I si a més permets que et marquin primer, els partits passen a ser pesats, estones d’angoixa que ningú vol viure i en les quals es destapa la fragilitat mental d’uns jugadors sense confiança. Empetitits a l’espera que algú els rescati.

Aquest algú l’adeu del qual havíem oblidat durant aquells dos mesos d’un preciós miratge. Però no podia ser tan fàcil. Queden cinc partits per recuperar alguna cosa del perdut i per evitar el gran perill. Més enllà de garantir la Champions, es tracta d’evitar la caiguda lliure, de no acabar la temporada en el mateix punt que l’estiu passat.