Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Creuen que Le Pen és feminista

La candidata ultra ha jugat a disfressar de feminisme el que no ho és per captar vot de les dones

1
Es llegeix en minuts
Creuen que Le Pen és feminista

SARAH MEYSSONNIER/REUTERS

Aquest diumenge, eleccions a França. I en el debat en televisió amb Macron, la igualtat només va tenir dos moments: un de passada, quan Macron va reconèixer la ruptura del silenci davant l’assetjament o els feminicidis, i el debat del vel. França no és, precisament, sinònim de lluita per les dones. La història ho demostra, des del final d’Olympe de Gouges passant per la falsa revolució sexual de maig del 68. L’augment del conservadorisme francès es reflecteix ja en l’avenç del discurs de Le Pen. Tot i que hi ha diferències entre el seu partit i Vox, marcades per la identitat del país (per exemple, la laïcitat), sí que hi ha una base del discurs compartit sobre la igualtat. El primer, el més rendible, és situar dones amb veu pròpia per justificar que és un partit feminista. La trampa de pensar, com passa aquí, és que ser dona és igual a ser feminista, però no té res de cert.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Marine Le Pen va heretar el partit del seu pare i l’ha portat més lluny aprofitant el descontentament social. En això ha jugat a disfressar de feminisme el que no ho és per captar vot de les dones. Una enquesta a ‘Elle’ deia que Le Pen és feminista per al 49% de les dones, en comparació amb el 30% de Macron. Això malgrat que al seu programa electoral la paraula «dona» només apareix una vegada. Això malgrat que amb Macron van arribar lleis contra la violència sexual o retirar l’autoritat paterna en cas de feminicidi (tot i que insuficient). 

Res d’això apareix en el discurs de Le Pen. Per això, en aquesta campanya, associacions feministes van fer una crida perquè no hi hagi lloc a enganys: que Le Pen manipula la història feminista quan ven una imatge de dona sense «hostilitat envers els homes», que el seu partit al Parlament Europeu ha votat sistemàticament en contra dels drets de les dones, com l’avortament, el seu rebuig de les quotes o culpar la immigració de la violència sexual. A França, les dades demostren que les dones ja voten més l’extrema dreta. I si no es posa remei al seu discurs fal·laç, aquí passarà el mateix.