Article de Joaquim Coll Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Amb el comerç no n’hi ha prou per evitar conflictes

Si avui hi ha guerra és perquè Rússia no és una democràcia i al Kremlin sostenen una ideologia expansionista que es justifica partint d’una ansietat geopolítica per la seva seguretat

1
Es llegeix en minuts
Amb el comerç no n’hi ha prou per evitar conflictes

Als europeus no ens cabia al cap la possibilitat de viure una pandèmia al segle XXI, tampoc que esclatés una guerra als nostres nassos, de presenciar una invasió tan brutal com la que pateix Ucraïna per part de Rússia. No s’ho imaginava la ciutadania, ni la majoria dels experts occidentals, que dies abans ho descartaven en raonats articles pels enormes costos que tindria per a Rússia. Amb la mateixa hipòtesi treballaven els serveis d’intel·ligència, que creien que Putin anava de farol (a excepció dels nord-americans, que ho van veure molt clar). Ja en temps de la Unió Soviètica, els polítics de l’Alemanya Occidental van apostar per estrènyer els llaços comercials, amb la importació de petroli i gas rus, com una manera de trencar la guerra freda i enfortir la pau a Europa. L’‘Ostpolitik’ del canceller Willy Brandt va obrir les relacions cap a l’est i el gas rus va arribar per primera vegada al sud d’Alemanya el 1970. L’URSS va implosionar per causes internes i, dècades després, el desenvolupament de la globalització va semblar confirmar una línia de progrés ascendent i imparable. Les interdependències econòmiques jugaven a favor de l’erradicació dels conflictes bèl·lics al món. Humanisme i globalització serien els ingredients per a autors com Steven Pinker en el seu llibre ‘En defensa de la ilustración’.

 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Ja el filòsof Immanuel Kant creia que la intensificació del comerç internacional era un antídot contra la guerra, però afegia dues condicions més: l’existència de sistemes representatius, és a dir, de democràcies, juntament amb mecanismes de control i transparència dins dels estats. Si avui hi ha guerra és perquè Rússia no és una democràcia i al Kremlin sostenen una ideologia expansionista que es justifica partint d’una ansietat geopolítica per la seva seguretat. Els europeus vam creure que amb el comerç n’hi havia prou per mantenir la pau, i els alemanys van ser particularment ingenus, però el globalisme no funciona amb autòcrates com Putin. Lliçó dura apresa. Per a més ironia, Kant va néixer a Königsberg (Prússia), avui Kaliningrad, ciutat russa.