Article de Montse Santolino Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Maleït IPC

L’emergència habitacional a l’Hospitalet ja era molt greu sense la inflació disparada

1
Es llegeix en minuts
Barcelona 23 12 2020 Sociedad Reportaje sobre el reparto de alimentos en BArcelona  Centro de distribucion de alimentos de Trinitat  AUTOR  JORDI OTIX

Barcelona 23 12 2020 Sociedad Reportaje sobre el reparto de alimentos en BArcelona Centro de distribucion de alimentos de Trinitat AUTOR JORDI OTIX / JORDI OTIX

No hi ha cohesió social possible amb les actuals polítiques de vivenda. Ho diuen des de fa anys tots els experts, i ho repeteix Càritas en el seu informe anual sobre la pobresa. Càritas alerta d’un augment sense precedents de l’exclusió social a Catalunya, el 29% de la població, i de com la falta de vivenda o la impossibilitat de poder pagar-la són un factor determinant.

Notícies relacionades

Maleït IPC, pensa avui tothom que viu de lloguer. Si no es modera, i la mesura impulsada pel Govern espanyol de limitar al 2% la pujada dels lloguers no es prorroga, les conseqüències seran dramàtiques. Ho saben bé a les grans ciutats de l’àrea metropolitana, on les demandes d’ajudes per pagar els lloguers o els subministraments tenen col·lapsats els serveis socials. Tot i que assenyalin encertadament que en matèria de vivenda la responsabilitat última és de la Generalitat, exceptuant Barcelona, la majoria de municipis tampoc li han donat al tema la centralitat que requeria. Potser el cas més sagnant sigui el de l’Hospitalet, ciutat encara avui sense política de vivenda –i amb un regidor de vivenda acusat d’estafa–, però immersa en una bombolla immobiliària, i on s’estan trencant tots els rècords tant de noves promocions com d’augment en el preu de la vivenda.

L’emergència habitacional a l’Hospitalet ja era molt greu sense la inflació disparada. Tant les diferents plataformes antidesnonaments de la ciutat, com les treballadores socials denuncien des de fa temps que el parc de vivendes de lloguer social és ridícul. No s’entén que mentre l’ajuntament impulsa grans operacions urbanístiques com la del PDU Gran Via, l’única mesura anunciada, des del 2019, per mobilitzar per a lloguer social algun dels gairebé mil pisos buits que tenen a la ciutat la SAREB i els bancs i fons voltor sigui apujar-los l’IBI. És difícil explicar-li a tanta gent desesperada, o que viu amuntegada, que no es pot fer res més. Millor donar-li la culpa de tot a l’IPC.