Vivenda

¿Quant es disparen els lloguers per la pujada de l’IPC?

L’IPC provoca un enlairament de les rendes que ha obligat el Govern a posar-li un límit temporal

BARCELONA 30/06/2020 Economía. Inmobiliaria de passeig Maragall pisos en venta y en alquiler Foto de FERRAN NADEU

BARCELONA 30/06/2020 Economía. Inmobiliaria de passeig Maragall pisos en venta y en alquiler Foto de FERRAN NADEU / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El lloguer és un dels elements afectats per l’escalada de la inflació, situada en el 9,8% al febrer, segons l’indicador avançat de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que s’haurà de ratificar a mitjans d’abril. Davant d’aquesta situació, el Govern ha decidit posar un límit temporal a la pujada.

Si no fos així, els inquilins que tinguin revisió anual aquest mes veurien com s’incrementa la seva renda mensual uns 83 euros mensuals o 996 euros anuals, tenint en compte que la renda mitjana a nivell espanyol són 856 euros en un pis d’uns 80 metres quadrats. Amb el límit del 2%, l’alça es limita a 17,12 euros o 205, 44 d’anuals.

En tot cas, l’IPC avançat encara és provisional i la referència que s’ha d’utilitzar per actualitzar el lloguer és definitiva; es coneixerà a mitjans de març, tot i que no variarà gaire i fins i tot podria ser més elevada, con va passar al febrer, que d’un avançament del 7,4% va passar al 7,6%.

De tota manera, hi ha força diferències entre ciutats i també entre barris i districtes d’una mateixa localitat. En el cas de Barcelona, amb un lloguer mitjà de 1.296 euros per a un pis de 80 metres quadrats, segons Idealista passaria a 1.423 euros. Amb el límit temporal establert quedaria en 1.321,9. A Madrid, un pis d’uns 80 metres quadrats que actualiment té una renda mensual mitjana de 1.200 euros, segons el portal immobiliari Idealista passaria a uns 1.317,6 euros. Amb el límit temporal del 2% quedaria en 1.224 euros.

Llei d’arrendaments urbans

Segons la llei d’arrendaments urbans (LAU), per actualitzar la quota del lloguer ha d’existir llibertat de pacte entre el propietari i l’inquilí,en contractes posteriors a 2013. Al seu torn, es determina que el màxim permès per actualitzar la renda és l’IPC.

La llei especifica que per calcular la nova renda mensual es tindrà en compte l’IPC general i no el corresponent al subgrup o categoria de vivenda. En aquest cas, al març, la taxa interanual és del 9,8%, segons l’indicador avançat de l’Institut Nacional d’Estadística, que encara no és definitiu. Amb aquest mecanisme, quan la taxa interanual va ser negativa, la renda mensual s’havia de rebaixar si el contracte no establia el contrari.

Notícies relacionades

Des de l’1 d’abril de 2015, si al contracte de lloguer s’especifica que es portarà a terme una actualització anual del preu però no se’n detalla el mètode –que pot ser pactat entre les parts, tot i que en general sol ser l’IPC–, la revisió es farà partint de l’últim índex de garantia de competitivitat publicat, que és la referència que ha utilitzat ara el Govern per establir un límit temporal (2%). L’últim d’aquests indicadors anuals és el de desembre, que va ser del 2,02%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Per als contractes firmats a partir del 6 de març de 2019, aquesta actualització té com a límit la variació anual de l’IPC.

El nou preu del lloguer després d’aplicar l’actualització es podrà exigir a l’inquilí a partir del mes següent a la notificació per escrit per part del propietari. En aquesta comunicació s’ha de detallar el percentatge de pujada aplicat.