Article de Ruth Ferrero-Turrión Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Negociacions estancades a Ucraïna

És molt probable que fins que la ciutat de Mariúpol no caigui i Moscou tingui el control de l’accés al mar d’Azov no puguem veure que s’avanci cap a un acord d’alto el foc a Ucraïna

3
Es llegeix en minuts
Negociacions estancades a Ucraïna

L’abril comença en un context inesperat i dramàtic alhora. Ja ha passat més d’un mes des del començament de la invasió russa d’Ucraïna i, de moment, res augura que les hostilitats hagin de parar en dates pròximes. Durant tot aquest temps hem sigut testimonis gairebé al minut de tot el que ha anat passant sobre el terreny. El desplegament militar se segueix al mil·límetre via satèl·lit i això permet intuir quin serà el pròxim moviment que farà l’Exèrcit rus. La recepció d’imatges sempre va acompanyada del seu corresponent missatge i això fa que moltes vegades sigui molt complicat discernir la veritat del que no ho és. La desinformació, juntament amb els tancs, estan sent els principals protagonistes només amb el permís de Volodímir Zelenski, que s’ha destapat com un gran mestre de la comunicació política generant grans dosis d’empatia per tot el planeta.

Les taules de negociació també han estat presents des del començament, tot i que, de moment, amb poc èxit. I són diverses les causes d’aquesta paràlisis davant el que cada setmana s’espera amb impaciència. L’alto el foc. La primera de les causes de l’absència d’avanços en el terreny diplomàtic té molt a veure, en el cas de Rússia, amb l’absència d’objectius complerts sobre el terreny, però també amb la fermesa mostrada pel Govern de Kíiv. Des del primer moment es va dir que la superioritat de l’Exèrcit rus seria suficient per acovardir els ucraïnesos i després d’aquest primer error de càlcul, la tàctica està sent la d’intentar controlar, almenys, la regió del Donbass en general i la ciutat portuària de Mariúpol en particular. És molt probable que fins que la ciutat no caigui i Moscou tingui el control de l’accés al mar d’Azov no sigui possible veure que la negociació amb Ucraïna avança. Per la seva banda, la part ucraïnesa ha jugat la seva millor carta a l’aconseguir una unitat d’acció en la lluita contra l’agressor per part de les principals potències occidentals que li han proporcionat armes i subministraments que han permès que l’Exèrcit resisteixi molt més enllà del que esperaven totes les parts. Això, juntament amb la negativa per part dels aliats a tancar l’espai aeri o fins i tot una participació més gran a favor d’Ucraïna, pot haver portat, com hem vist durant els últims dies a un canvi en la posició de Zelenski, que ha arribat a admetre que el seu país mai seria membre de l’OTAN.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Però seria ingenu pensar que el final de la guerra s’estigui jugant només a la taula de negociació de Turquia. Un altre dels escenaris que no s’han de perdre de vista i que encara fan més complex aquest conflicte es veuen sobre com Moscou intenta salvar les dificultats econòmiques que li han comportat els paquets de sancions aprovats per la UE. Les últimes maniobres financeres llançades des del Kremlin sobre la forma de pagament del subministrament d’hidrocarburs han tingut molt a veure amb aquesta qüestió. Brussel·les, malgrat ser conscient que cada dia que passa ajuda a sostenir econòmicament la guerra, està atrapada. L’enorme dependència energètica d’alguns dels seus estats membres, i més significativament, Alemanya, fa molt complicat que el pla d’aïllar econòmicament Rússia pugui funcionar de forma adequada. 

Notícies relacionades

Al que deiem abans, s’hauria d’afegir que en realitat Rússia no està aïllada en absolut. Bona part del sud global no està actuant com voldrien les potències occidentals. L’Índia i la Xina, lluny de trencar els seus vincles econòmics i comercials amb Moscou, aprofiten la situació per reforçar-los i treure també partit de la guerra. I aquesta circumstància no està sent gaire tinguda en compte des dels grans centres de decisió occidentals. 

Són moltes les partides que s’estan jugant alhora en l'arena internacional. En l’àmbit regional, demostrar capacitat de resistència i la conquesta d’objectius. En l’àmbit europeu, la recomposició de la posició en relació amb una dependència energètica que ja hauria d’haver començat el 2014. I en l’àmbit internacional, el disseny d’un nou ordre internacional sostingut sobre unes bases molt diferents de les imposades pel final de la Segona Guerra Mundial.