Article de Matías Vallés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Guerra d’Ucraïna: S’ha de començar per la mili

Els joves de qualsevol sexe haurien de sacrificar un any de les seves vides a la milícia, però és més probable que prefereixin matricular-se en un màster de geoestratègia, i que els polítics no arrisquin un sol vot per aconseguir una autèntica implicació nacional en la defensa col·lectiva

1
Es llegeix en minuts
Guerra d’Ucraïna: S’ha de començar per la mili

ROMAN PILIPEY

L’escalafó dels herois de la guerra d’Ucraïna ve encapçalat pels russos que s’han manifestat al seu país contra la invasió, arriscant detenció i presó. En un tret dadaista, alguns portaven cartells en blanc, i també eren arrestats per traïdors. El segon esglaó correspon als ucraïnesos i ucraïneses que han tornat de l’estranger a la seva terra per defensar-la, simbolitzats per l’enginyer Taras Ostaptxuk, que va intentar enfonsar el iot del seu patró oligarca. En tercer però també molt destacat lloc figuren els ucraïnesos i ucraïneses que s’han quedat a defensar el seu país.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

El món ha après que avui és Ucraïna, però demà pot ser Hispània. Per això es respira una mobilització planetària, una crida global a les armes. Fins i tot els éssers més pacífics es plantegen com defensar el seu país davant una conflagració que ha deixat de ser una hipòtesi llunyana, mentre l’augment promès del pressupost de Sanitat passa a Defensa. Els ciutadans enardits per les imatges de buròcrates ucraïnesos amb un fusell al costat de l’ordinador no han de desesperar, perquè disposaran d’ocasions sobrades per purificar el seu coratge, però fins i tot una guerra requereix un mínim de preparació.

Posats a encarrilar l’ardor guerrer, a Espanya és urgent la recuperació del servei militar obligatori suprimit per Aznar, i que garantia el compromís de la població en general amb la defensa del seu país. El patriotisme no pot descarregar-se sobre unes forces armades insuficients, segons demostra l’experiència ucraïnesa amb tropes que tripliquen en nombre les espanyoles, malgrat la incrustació creixent de soldats estrangers. La mateixa expressió d’«exèrcit professional» apunta a una implicació taxada, que corregiria la lleva generalitzada. Els joves de qualsevol sexe haurien de sacrificar un any de les seves vides a la milícia, però és més probable que prefereixin matricular-se en un màster de geoestratègia a fer la mili, i que els polítics no arrisquin un sol vot per aconseguir una autèntica implicació nacional en la defensa col·lectiva. Amb o sota els russos no es viu tan malament.