Pros i contres | Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Endometriosi

Aquesta malaltia de la qual mai vam sentir parlar les que sumem dècades de vida i que encara costa tant de diagnosticar: fins a nou anys de mitjana

1
Es llegeix en minuts
Endometriosi

YURIS ALHUMAYDY | UNSPLASH

La debilitat, la bogeria i la impuresa. El trio d’estigmes que han pesat sobre la dona des de temps immemorials. Uns cossos aparentment més fràgils van servir de coartada per acotar el nostre lloc al món i vetar espais, tasques i aspiracions. La bogeria sempre ha sigut la capa espessa amb què s’ha volgut cobrir qualsevol comportament que no s’adeqüés a la norma. Boges eren també les que es lamentaven de dolors que la ciència considerava inexistents. I respecte a la impuresa... n’hi ha prou amb passejar-nos pels llibres sagrats. 

El pes dels estigmes impacta en els cossos de les dones que pateixen endometriosis. Aquesta malaltia de la qual mai vam sentir parlar les que sumem dècades de vida i que encara costa tant de diagnosticar: fins a nou anys de mitjana. Almenys, una de cada 10 dones en edat reproductiva la pateix. L’únic positiu de l’endometriosi és que, finalment, ha aconseguit ocupar l’atenció pública i preocupar la medicina. També a les farmacèutiques, el mercat és enorme. Tot i que tard, molt tard, benvingudes. Finalment, la ciència trenca els tabús. Ni febles, ni boges, ni impures. Tan sols víctimes d’uns estigmes que pretenien perpetuar-les a la seva presó.  

Temes:

Feminisme