Independentisme Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Ai, si França fos Rússia

Putin fascina un sector del moviment independentista malgrat que la seva anhelada crida de reconeixement a la república catalana no va arribar mai

1
Es llegeix en minuts
Ai, si França fos Rússia

Efe / Aleksei Nikolskyi

L’agressió a Ucraïna perpetrada per Rússia amenaça, també, com no podia ser d’altra manera, amb aprofundir la divisió entre independentistes a Catalunya. Un fil de Twitter de Junts, pretenent casar el dret d’un Estat sobirà a defensar la seva integritat amb els perills de no respectar el dret d’autodeterminació, s’ha convertit en un cant a la contradicció de la seva pròpia política i ha desencadenat la indignació dels que s’esforcen a veure Putin com el Robin Hood de l’autodeterminació dels pobles. La declaració de Junts, escrita amb mà matussera, no és altra cosa que la confirmació de la desorientació imperant en l’independentisme oficial, incloent-hi ERC, per descomptat: no volen repetir el fracàs i no tenen cap altre pla que abraçar-se a la retòrica. 

Aquest tipus de filigranes insostenibles dona vida als partidaris de la secessió per la via que sigui, tot i que sigui la del Donbass. Tant és que les repúbliques autoproclamades després d’uns referèndums no reconeguts per la comunitat internacional i sustentades per un conflicte armat siguin l’instrument de Rússia per debilitar i posteriorment envair Ucraïna. Ni que els motius de la maniobra de Putin tinguin a veure amb l’autodeterminació, si no amb les reminiscències imperialistes que passarien per tutelar la sobirania d’un estat independent. El rellevant per als ofuscats és l’èpica que projecta un conflicte disfressat d’identitari, un exemple d’heroïcitat per bufetejar els timorats gestors de l’1-O, ara instal·lats a la Generalitat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

  

Putin fascina un sector del moviment independentista malgrat que la seva anhelada crida de reconeixement a la república catalana no va arribar mai, fet que enterboleix encara més l’esforçada i breu celebració organitzada al Parlament el 27 d’octubre del 2017. Per no desanimar, des d’aquesta trinxera no tenen més remei que mantenir viva la fascinació per una concatenació de circumstàncies geopolítiques que propiciï la desintegració d’Espanya. Ai, si França fos Rússia.