Crisi Rússia-Ucraïna Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La temptació de la profecia autocomplerta

Ara ja sembla que la guerra és inevitable i que es pot justificar l’injustificable sense que se’ns digui què amaga aquest joc macabre

1
Es llegeix en minuts
La temptació de la profecia autocomplerta

AFP

Fa uns mesos que parlàvem amb naturalitat de fatiga pandèmica, perquè les qüestions relacionades amb la salut copaven el debat públic; era una qüestió de supervivència, estàvem esgotats físicament i mentalment. El patiment i la por al nostre voltant ens tenien en estat d’alerta permanent, mentre procuràvem seguir totes les recomanacions i no fer-nos massa preguntes que posessin en dubte les poques seguretats que teníem.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Però a poc a poc hem tornat a la fatiga de sempre, la del ciutadà fatigat que li prenguin el pèl. El que fatiga de debò és la quantitat de coses esgotadores i inesgotables que hem d’aguantar, la quantitat de cops que voldríem aixecar la mà per preguntar i repreguntar: «¿I això per què?».

Notícies relacionades

No voldria que semblés que frivolitzo amb un tema tan seriós com el de la guerra, però potser la teoria de la profecia autocomplerta serveix per interpretar alguns comportaments de la política internacional. És l’única explicació que se m’acut per mirar d’entendre (que no comprendre) com pot ser que amb la intel·ligència acumulada de l’espècie humana encara estiguem contemplant com una possibilitat real la d’un nou enfrontament bèl·lic.

Fa setmanes que assistim estupefactes a declaracions de dirigents polítics internacionals, a milers de quilòmetres, que parlen d’un perill imminent d’invasió russa a Ucraïna, fins i tot jugant pornogràficament amb el calendari. Total, si resulta que la invasió no es produeix en el dia que ha dit Joe Biden, ¿què passa? Absolutament res. Uns dies després, Kamala Harris i Boris Johnson afirmen que podem ser davant d'una guerra a Europa com no s’havia viscut des de 1945. Els mecanismes de la profecia autocomplerta s’han posat en marxa i ara ja sembla que la guerra sigui inevitable i que es pugui justificar l’injustificable sense que se’ns digui què amaga aquest joc macabre, amb la fredor de la mirada de Putin i els ulls interrogants dels primers evacuats del Donbass. Doncs bé, jo em nego a jugar a aquest joc. De cap manera.