Tensió amb Rússia

Biden es reunirà amb Putin sempre que aquest no envaeixi Ucraïna, segons la Casa Blanca

Emmanuel Macron havia proposat als dos líders que mantinguessin una cimera sobre la seguretat a Europa

Biden es reunirà amb Putin sempre que aquest no envaeixi Ucraïna, segons la Casa Blanca
2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha acceptat la proposta francesa de mantenir una cimera amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, sempre que no envaeixi Ucraïna, segons va confirmar aquest diumenge la Casa Blanca.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va remarcar, no obstant, en un comunicat que, «ara mateix, Rússia sembla que continua amb els preparatius per [llançar] ben aviat un atac a gran escala contra Ucraïna».

Biden «ha acceptat en principi reunir-se amb el president Putin» després que els seus respectius titulars d’Exteriors s’entrevistin a Europa dijous, «sempre que Rússia no segueixi endavant amb una acció militar», va indicar Psaki.

Poc abans, el palau de l’Elisi havia assegurat que el president de França, Emmanuel Macron, havia proposat tant a Biden com a Putin que mantinguessin una cimera sobre la seguretat a Europa, i que tots dos havien acceptat.

Després de conversar una vegada per telèfon amb Biden i dues amb Putin, el president francès va proposar que se celebrés primer una cimera entre Putin i Biden i després amb totes les parts implicades» sobre la seguretat i l’estabilitat estratègica a Europa, segons l’Elisi.

Psaki va assegurar que Biden està «compromès amb la via diplomàtica fins al moment que comenci una invasió», però que també està «preparat per imposar conseqüències ràpides i greus si Rússia tria en canvi la guerra».

La portaveu va alertar que tot apunta que Rússia continua inclinant-se per aquesta opció, i Biden va dir divendres que està «convençut» que Putin ja ha pres la decisió d’envair Ucraïna.

Segons informació d’intel·ligència nord-americana citada per diversos mitjans, el Kremlin ha donat fins i tot l’ordre als seus comandants que es preparin per a una invasió, i el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va advertir aquest diumenge que pot ser imminent.

«Tot el que estem veient apunta que això va completament seriosament, que estan a punt d’envair», va dir Blinken en una entrevista amb la cadena televisiva CNN.

El cap de la diplomàcia nord-americana va citar com indicis les hostilitats a l’est d’Ucraïna i la decisió de Moscou de prolongar la seva presència militar a Bielorússia més temps de l’anunciat originalment.

Notícies relacionades

Blinken va insistir, no obstant, que encara hi ha temps per a la diplomàcia i va dir que, si no hi ha una invasió abans, ell continua disposat a reunir-se aquesta setmana a Europa amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov.

«Fins que els tancs estiguin rodant i els avions volant, utilitzarem cada oportunitat i cada minut que tinguem per veure si la diplomàcia encara pot dissuadir el president Putin de portar això a terme», va remarcar.