Joc ‘online’ Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¡Visca el Paraulògic!

La millor notícia d’aquesta setmana de notícies alarmants o vergonyoses per a mi ha sigut, sens dubte, l’èxit aconseguit per aquest joc ‘online’. I tot això en català. I en temps negres per a la nostra llengua

2
Es llegeix en minuts
¡Visca el Paraulògic!

La millor notícia d’aquesta setmana de notícies alarmants o vergonyoses ha sigut per a mi, sens dubte, l’èxit aconseguit pel joc ‘online’ Paraulògic. Explicació per a no iniciats: es tracta d’un joc de creació de paraules, a partir de set lletres donades, i que canvien cada dia. El joc s’actualitza cada matinada i l’endemà s’ofereixen les solucions de l’anterior. A mesura que vas jugant i encertant paraules vas pujant de categoria. Les categories es defineixen pel nom de diferents aus: comences sent un humil pollet i pots acabar convertit en una majestuosa àguila. En l’ascens passes per colom, ànec, cigne i mussol. Important: les paraules només són vàlides si són al DIEC, el diccionari normatiu de català de l’Institut d’Estudis Catalans. Es tracta d’una iniciativa associada al servei de vocabulari ‘online’ Rodamots, que al seu torn va ser una iniciativa unipersonal del lingüista Jordi Palou. I és alguna cosa més: una feliç col·laboració entre persones preocupades per la llengua

El joc s’ha posat tan de moda que, últimament, la pregunta més escoltada és: ¿tu jugues al Paraulògic? I si hi jugues, la segona pregunta més escoltada és: ¿quina categoria ets? ¿Has arribat a mussol, segueixes en ànec? ¿A què aspires? O, dit d’una altra manera, ¿quantes paraules vas trobar ahir? El juguen a les aules durant les classes de català i hi ha gent enganxada de totes les edats. Des de nens que estan aprenent a llegir fins a avis i àvies que volen refrescar la memòria i seguir actius. I no pocs escriptors. 

I tot això en català i en temps negres per a la nostra llengua. Per tot arreu sonen alarmes. El català se sent poc als patis de les escoles, s’utilitza poc als restaurants i l’hostaleria, hi ha una batalla campal entre els tribunals i el Departament d’Educació. Ergo, que bé ens prova aquest raig d’esperança. Quina falta ens feia. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

El joc és meravellós per moltes raons. Uneix les dues característiques que ens defineixen com a espècie: les nostres ganes de jugar i les nostres ganes de parlar. El lúdic i el verbal. L’‘Homo ludens’ i l’‘Homo loquens’. Demostra que les paraules es poden utilitzar per a alguna cosa més que per mentir a l’opinió pública o per ofendre el contrari. Per divertir-nos, per exemple, o per entretenir-nos (i que difícils que són les dues coses, en temps de sobreexcitació com els que vivim). A més, ens permet millorar el nostre domini de l’idioma, sigui el que sigui. Hi haurà molts catalanoparlants que abans del Paraulògic eren pollets i que ara tenen l’oportunitat de ser cignes, o potser ànecs. D’aspirar a les altures de l’àguila. És a dir, de millorar els seus recursos. És a dir, de fer que la llengua també millori. 

Ja els dic, quina alegria de notícia. N’hi hauria d’haver una així cada vegada que Putin convoca una roda de premsa d’aquestes seves o que algú del PP obre la boca. Tant de bo el Paraulògic tingui llarga vida. I si encara no hi han jugat, no sé a què esperen.