Barraca i tangana

Els hem d’estimar

3
Es llegeix en minuts
Els hem d’estimar

AFP/Frank Fife

A la gala dels Goya va sortir a entregar un premi un actor de Castelló i jo li vaig dir a la meva filla: ‘Mira, aquest és de Castelló’. Ho vaig fer jo, que vaig néixer i vaig créixer a Castelló, i segur que ho van fer tots els pares de la província, els que vivim a la costa i els que viuen a l’interior. Els que som de pobles o ciutats petites fem aquestes coses, i ens heu d’estimar igual. Si surt a la tele un de Castelló, parem qualsevol assumpte que estiguem tractant, diem ‘mira, un de Castelló’ i reprenem després de la pausa la nostra activitat anterior. Dies després, quan veiem el tio de la tele per algun lloc de Castelló, gairebé sempre amb ulleres de sol, ens quedem mirant-lo una estona i tanquem el cercle dient: ‘Mira, aquest va sortir a la televisió’.

Els que amb prou feines veuen futbol es troben a la tele un partit del PSG, fan un cop amb el colze el del costat i diuen: ‘Mira, Messi’. Els hem d’estimar igual, també, siguem o no de Castelló.

Al PSG juga Messi amb un tal Mbappé. No sé si n’heu sentit parlar, us informo, perquè es parla molt poc d’aquest noi misteriós anomenat Mbappé. Desvetllo aquí el secret perquè un dia no gaire llunyà aquells que amb prou feines veuen futbol se’l trobin en un partit a la tele i diguin: ‘Mira, Mbappé’. No vull precipitar-me, però m’atreveixo a apuntar que no ho fa gens malament aquest tal Mbappé. El fitxaria per al Castelló, fins i tot, tot i que no sé si voldrà.

Un dilema vital

És evident que aquesta columna necessita madurar. Ara es dedicarà a l’anàlisi futbolística: és bon porter, Courtois, jo fitxaria aquest tal Mbappé, el Manchester City juga molt bé. Per fi material digne de la informació esportiva. Coses que no es podien saber.

Quan vas amb el just, la Champions League et planteja un dilema vital. En aquest compromís es troba avui el Madrid, encarant en desavantatge la tornada dels vuitens de final. L’any passat va anar a totes i va estar molt a prop d’alguna cosa, però es va quedar sense res. Els que vivim en ciutats petites solem pensar que acabarem així, i que en el cas de l’encreuament del Madrid no només guanyarà el PSG, que també. Pensem que a més recaurà Benzema de la seva lesió, per forçar, s’esfumarà en conseqüència la Lliga sense ell, i Carvajal farà enfadar de passada aquest tal Mbappé, que renovarà el contracte per jugar eternament al PSG.

Les enciclopèdies humanes

Notícies relacionades

Em sembla que no pensen tant així al Madrid: és un altre nivell. A Madrid en veuen un de Madrid a la tele i ni s’immuten. A Madrid de vegades veuen Castelló per la tele i diuen: ‘Mira, Alacant’. A Madrid veuen pel carrer un que surt a la tele i tan normal. És lògic i natural. Potser per això els surt fluid estimar i guanyar, tantes i tantes vegades, fenomenal.

Em sembla que aquesta columna abandonarà allò de l’anàlisi futbolística. Pel que sigui, no donem la talla. Ara a tot estirar compartirem reflexions alienes que ens semblin noves i interessants. Sempre s’aprèn alguna cosa dels que saben. Sempre convé escoltar les enciclopèdies humanes del futbol. Vaig llegir que Xavi, després de vèncer l’Atlètic, va dir que al Barça li vindria molt bé guanyar dos o tres partits seguits. Sàvies paraules de l’entrenador culer. Coses que no es podien saber. Coses que diuen els entrenadors i els hem d’estimar també.