VIOLÈNCIA MASCLISTA Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

No era amor

«Has d’aprendre a aixecar-te de la taula quan ja no se serveix amor», deia Simone. I hi afegeixo: no et conformis ni amb les engrunes

1
Es llegeix en minuts
No era amor

Ella tenia 17 anys, i va ser assassinada per la seva exparella de 19. Va passar dimecres a Totana. El seu cos va ser localitzat en un traster. La gent es preguntava com podia haver passat allò en una parella tan jove, però és el que ens espera. El negacionisme i el masclisme han crescut. En l’últim baròmetre de la joventut, un 20% dels homes joves pensaven que la violència de gènere no existeix. Impedir el reconeixement d’aquest delicte entre la joventut farà que normalitzin encara més el masclisme que aprenguin.

Notícies relacionades

El dia anterior a l’assassinat, una amiga em va enviar una frase de Nina Simone, que deia: «Has d’aprendre a aixecar-te de la taula quan ja no se serveix amor». El deixo aquí perquè dilluns és Sant Valentí i ens bombardejaran amb missatges que diuen el contrari. Perquè quan s’arriba a l’assassinat, ja no hi ha res que ho arregli. Quan s’arriba a l’agressió, ja és tard. Perquè s’inverteix més en justícia i en atenció que en una educació i formació en igualtat, que fomenti relacions sanes entre homes i dones. Seguiran aquests titulars d’assassinats mentre pensem que l’amor és el que apareix a les pel·lícules o el que escoltem a les cançons. Continuaran succeïnt si encara pensem que la violència és només un cop, i no les paraules carregades de menyspreu, la ruptura de la lleialtat i els silencis per produir por. Si pensem encara que tot això són coses menors, alguns homes pensaran dilluns, Sant Valentí, que una agressió s’arregla amb un ram de roses, i elles, que la gelosia és amor o que el control és protecció. Tenia només 17 anys, però d’altres viuran una cosa molt semblant a la mateixa edat. Potser no seran assassinades, però sí que hauran crescut amb unes relacions desiguals i amb una violència normalitzada.

Assumim que el bon amor ha de ser una balança equilibrada, i que pot trencar-se, però lluny del dolor i el sofriment. «Has d’aprendre a aixecar-te de la taula quan ja no se serveix amor», deia Simone. I hi afegeixo: no et conformis ni amb les engrunes.