Abusos sexuals Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El camí de la veritat i la vida

La necessària investigació de la pederàstia a l’Església ha de revelar la veritat sobre els abusos i anar més enllà de la reparació econòmica de vides destrossades

2
Es llegeix en minuts
El camí de la veritat i la vida

Pool Moncloa/Fernando Calvo

El periodisme d’investigació d’EL PERIÓDICO va ser el primer a trencar el tabú dels abusos a l’Església catòlica el febrer del 2016. Des d’aleshores, el tema és de domini públic i s’ha normalitzat el dret de les víctimes a denunciar i ser escoltades. Malgrat que certs ordes religiosos han iniciat processos interns d’investigació i indemnització extrajudicial, aquí la cúpula dels bisbes continua sense fer el pas ferm i transparent que sí que s’ha fet a Alemanya, França o els Estats Units.

En aquests països han previst la venda de béns immobiliaris per fer front a les indemnitzacions. El recent marc d’acord per tornar les immatriculacions de béns immobles que el PP va facilitar i de què l’Església catòlica va abusar sense miraments, és el camí correcte. Potser és la prèvia per ordenar el balanç i assumir quin cost econòmic li suposarà reparar danys. 

Però ni els abusos per pederàstia ni el seu silenci s’arreglen amb diners. L’Església no pot ser ara un fred mercader immisericordiós quan predica el respecte a la vida i la dignitat humana. És hora que demostri la seva coherència moral i demani perdó públic. Tota la societat ho està esperant i el seu futur com a institució en depèn. 

Hi ha milers d’excel·lents sacerdots i educadors que mai han tocat un nen. Però encastellar-se en l’opacitat i falta de transparència per encobrir una minoria tòxica aniria contra ells i la seva correcta tasca. El 77% dels casos registrats a Espanya afecta ordes religiosos que no estan sota l’autoritat dels bisbes, sinó que són ordres educatius. Temoroses de patir una crisi de reputació que afecti la confiança de la seva actual clientela. Les noves normes del papa Francesc, aprovades el 2019 i el 2020, són molt clares i obliguen les conferències episcopals. Seria impúdic que els bisbes espanyols es resistissin.  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

El ministre Félix Bolaños ha deixat clar que la comissió d’investigació que activarà el Defensor del Poble no és contra l’Església sinó contra aquells comportaments d’abús contra la infància que la societat ja no pot tolerar ni encobrir mirant a una altra banda. Des del 2016 i gràcies a EL PERIÓDICO i la premsa seriosa que queda al país, les víctimes s’han alliberat i s’han empoderat. No tots han de donar la cara i cal preservar la seva privacitat, en especial, en un país que tant banalitza i converteix el dolor aliè en espectacle mediàtic.

La investigació que proposa el Govern no s’ha de dilatar. La truita s’ha girat. Ara són els bisbes els que no han de posar impediments. Han tingut el seu temps. El pitjor és que arribin a demanar el rescat als partits de dreta i les seves terminals mediàtiques per denunciar una guerra cultural o una causa anticlerical de l’anti-Espanya. No, no va d’això. Es tracta d’una cosa tan elemental com reparar la violació de drets humans i no encobrir-ho. En darrer terme, es jutgen ferides i cicatrius emocionals per abús de poder i unes relacions de dominació que ja no tenen cabuda en les societats lliures i obertes que tant prediquen. 

Temes:

Pederàstia