Boris Johnson Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

De la festa a la ressaca

Johnson està en un moment decisiu. La successió de mentides sobre festes i alcohol, en temps de dol i pandèmia, són només una conseqüència més de les moltes falsedats que van impulsar el Brexit.

1
Es llegeix en minuts
De la festa a la ressaca

REUTERS TV

El Brexit no està en joc, almenys per ara, però Boris Johnson l’home que ha liderat la sortida, fa dies que passeja per un filferro molt fi, tan delicat que molt pocs pensen que aguanti. No és només qüestió d’unes copes en ple confinament i altres durant el dol per la mort del marit de la Reina. A aquestes hores, el 10 de Downing Street, la residència del primer ministre, està tan esverada, tan desordenada, com els cabells del seu ocupant. Hi ha ministres molt inquiets i parlamentaris conservadors que denuncien assetjament per evitar que entre les seves pròpies files hi continuï havent els qui demanin que Johnson se’n vagi.

Notícies relacionades

El problema transcendeix a l’arrogància del primer ministre, la taca d’oli estén la sospita als qui es mantenen pròxims a la seva figura descurada. Creix l’assetjament dels seus col·legues de partit, per allà pot començar a traçar-se el camí de sortida. Mentre puja el recolzament als laboristes i l’independentisme escocès, si un 15% dels parlamentaris conservadors expressen per carta la seva desconfiança, no faran falta eleccions, el líder de la majoria pot forçar un relleu. En la nostra cultura política sorprendria, però de moment una desena dels seus col·legues ja han demanat públicament que se’n vagi, un fins i tot passant als bancs laboristes. En fan falta 54. Si no és així, Johnson no sortirà immediatament, tot i que deixarà el partit llastat, sucumbint a la pressió. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Johnson està en un moment decisiu, els conservadors també. La successió de mentides sobre festes i alcohol, en temps de dol i pandèmia, són només una conseqüència més de les moltes falsedats que van impulsar el vot del Brexit. El partit conservador, una institució a la Gran Bretanya, va sucumbir al populisme nacionalista, el resultat del referèndum els va fer creure’s invencibles, i la figura més histriònica de tots ells, Johnson, va prendre el poder amb l’eufòria d’una victòria esportiva inapel·lable. Des d’aleshores la festa no ha parat, però ara amb la ressaca es comença a intuir l’ocàs