Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Un poema de Reis

«Jo havia vist naixement i mort, però creia que eren diferents», diu el mag del poema de T. S. Eliot al rememorar el seu viatge

1
Es llegeix en minuts
Un poema de Reis

Entre els sis poemes que T. S. Eliot va escriure per a la col·lecció nadalenca de Faber & Faber, n’hi ha un que escau diàfanament, amb la rotunditat de les idees morals, a la diada que avui celebrem. Es titula ‘Journey of the Magi’ i relata l’evocació, anys després, d’un dels tres reis. Descriu les penalitats que van haver de suportar (els «camells lacerats», les «ciutats hostils», les fogueres que s’apagaven), els detalls de la follia fins que van trobar el lloc. Va ser un viatge «satisfactori», diu. Trobo fascinant aquest adjectiu per a una aventura tan enorme.

Més endavant, però, quan tornen a ser als seus regnes, el mag, en recordar aquells dies, diu: «Jo havia vist naixement i mort, però creia que eren diferents». I no. En l’epifania d’un descobriment, solar, lluminós, prenen forma l'obscuritat i les tenebres que l'esperen a la tornada. I tot s’ajunta. I ja res tornarà a ser com abans, quan hi havia «noies de seda» i «sorbets». La manifestació del que ens enlluerna és també la consciència de l'encegament futur i el neguit de no tornar a ser captius d'allò que ens va captivar. El mag, a disgust amb la mediocritat del seu país, acaba dient que desitja una altra mort. És a dir una nova vida.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Temes:

Els Reis Mags