Apunt Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Jocs de guerra a la frontera oriental

El recolzament de la UE al Govern ucraïnès és un moviment estratègic, però de dubtosa eficàcia, perquè no compta amb una posició forta i unitària i Putin ho sap

1
Es llegeix en minuts
Jocs de guerra a la frontera oriental

EVGENIA NOVOZHENINA

Borrell ha posat rumb a Ucraïna, bona mostra de la importància i preocupació que genera a Brussel·les la situació de la frontera oriental de la UE. El principal objectiu és el de reivindicar un paper rellevant en el disseny de l’arquitectura de seguretat europea amb la qual treballen els EUA i Rússia i de què Brussel·les ha sigut exclosa. 

Des de fa mesos Moscou acumula milers d’efectius a la frontera amb Ucraïna. Això ha sigut interpretat com una nova amenaça de seguretat a la regió. Segons aquestes anàlisis, es tractaria de la continuació d’una seqüència que va començar amb l’annexió russa de Crimea el 2014 i l’esclat de la guerra en el Donbass. Aquesta acció és vista com el preàmbul d’una nova ingerència en el territori ucraïnès per part de Moscou, cosa que confirmaria la teoria de la profecia autocomplerta que les ambicions de Putin no pararien a Crimea, sinó que anirien més enllà, i confirmaria la hipòtesi de nova guerra freda.

L’OTAN necessita reivindicar-se, i Putin necessita reforçar-se (més) internament i reivindicar-se externament. Potser es tracta d’un pensament naïf, però potser tot això respon més aviat a un joc d’estratègia i dissuasió, a una demostració de força, que a una amenaça real.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

La qüestió és si en aquest context la UE és capaç de jugar un paper actiu i com. Per a això seria imprescindible comptar amb una posició forta i unitària inexistent i Putin ho sap (també Biden). Sap que Alemanya i el seu nou canceller no tenen clar si supeditar el seu subministrament de gas a aquesta unitat d’acció, sap que França es troba sumida en un semestre complicat amb les presidencials en l’horitzó i l’extrema dreta pujant com l’escuma, i sap que, per més que Borrell insisteixi en l’existència d’una autonomia estratègica, de moment, aquesta no s’ha materialitzat. 

El recolzament al Govern ucraïnès i la integritat territorial és un moviment estratègic, però, probablement, de dubtosa eficàcia. Caldrà estar atentes als esdeveniments.