Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els antígens fets a casa i la picaresca

Quan es tracta d’enaltir els valors de la convivència i la responsabilitat cívica emergeix una confiança recòndita i retòrica

1
Es llegeix en minuts
Els antígens fets a casa i la picaresca

ZOWY VOETEN

El comportament de l’Estat envers el ciutadà és ben curiós. Quan es tracta de situacions estrictament administratives, preval la idea mare de la desconfiança. El principi és que, per defensar els teus drets, has de demostrar la innocència. A diferència del dret penal, en el qual la culpabilitat s’ha de basar en unes proves evidents i uns testimonis clars, en la paperassa administrativa és el ciutadà qui ha d'ensenyar a l’Administració l’evidència del seu bon comportament. Les sancions, doncs, neixen del recel. Des dels parquímetres a la declaració de renda i el reciclatge d’escombraries. Tanmateix, és quan es tracta d’enaltir els valors de la convivència i la responsabilitat cívica que emergeix una confiança recòndita i certament retòrica. Aleshores sí que l’Administració i l’administrat són un tot.

Per això sorprenen les declaracions dels responsables de Salut arran de la possible picaresca laboral de qui comuniqui una baixa a partir de la casolana prova d’antígens. «No estem en situació de desconfiar dels ciutadans», han dit. I han afegit: «Esperem que la gent sigui honesta». La sisena onada ha provocat un canvi de registre en el qual s’han barrejat els eixos de la sospita i la credulitat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Temes:

Coronavirus