APUNT

No toquin tant el futbol

1
Es llegeix en minuts
No toquin tant el futbol

A l’aficionat del futbol no li agraden els canvis. Les regles, les de sempre, i si cal modificar alguna cosa, que siguin matisos. Els tornejos, de format reconeixible, sisplau. Conservador com és, aquest any que acaba s’ha vist sacsejat per innovacions incòmodes. Oblidem-nos del VAR, en essència ja digerit com a instrument, malgrat que encara desafina com un gos al qual li acaben de trepitjar una pota.

Fem recompte: la Nations League ha irromput amb certa força en les nostres vides de telespectador. Ha tret el cap, entre l’enorme escàndol, la Superlliga tancada que ara es troba en procés de reformular-se per semblar menys elitista. La UEFA ha anunciat una Champions tan estranya a partir del 2024 que costa d’entendre més que el criquet.

El pitjor, almenys per a qui firma aquest article, encara s’està acabant de lligar malgrat que semblava que la seva aprovació estava més que lubrificada. Es tracta del Mundial cada dos anys que la FIFA ha concebut per, quina sorpresa, ingressar més diners (4.400 milions, segons els seus càlculs ). Dels autors d’atorgar desvergonyidament un Mundial a Qatar, arriba ara el pla d’esprémer més els futbolistes i els seus clubs.

Caràcter excepcional

Fa anys que la FIFA, envejosa de la UEFA, medita la manera d’ampliar les fonts de la seva recaptació. Només pot passar el barret cada quatre anys amb la Copa del Món, més el que dona de si el pobre Mundial de Clubs, també en via de tunejar-se. Gianni Infantino s’ha assegurat el suport d’una infinitat de federacions petites per tirar endavant la seva idea, però té la forta oposició de la UEFA, la Conmebol, els clubs i els sindicats de futbolistes. 

Notícies relacionades

Sembla assenyat que els aficionats també s’hi rebel·lin. Els Mundials serveixen de mesura de la nostra memòria, és fàbrica de records i d’una abastable mitologia de 90 anys, toca en allò personal, enllaça la infància i la vida adulta i tot això en bona part pel caràcter excepcional de disputar-se cada quatre anys. 

Implorem: no toquin tan impúdicament el futbol, no sigui que en perdem les ganes.