Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Dones escriptores

Els guanyadors de la Nit de Santa Llúcia van ser tots homes. ¿Què hauria de passar? ¿Que, una vegada proclamats, Òmnium demanés una rectificació perquè guanyés una dona, o dues, per establir una paritat artificial?

1
Es llegeix en minuts
Dones escriptores

Joan Mateu

Ha esclatat una petita polèmica en el món de la literatura catalana. A la Nit de Santa Llúcia, els guanyadors han sigut, tots, homes. Només homes. Davant aquest fet, hi ha hagut dones que han clamat al cel i han dit que es desprèn «un missatge clar i terrorífic» i que és un problema que cal resoldre.

Amb aquests arguments, de fet, van en contra del que defensen i que, d’altra banda, és un fet comprovable: que hi ha dones (moltes) que escriuen (molt) bé. Però en aquest cas els jurats es reuneixen per separat, valoren les obres i voten. I no saben el que han votat els altres i no saben, la majoria de les vegades, si el guanyador és home o dona, perquè homes i dones es presenten amb un pseudònim. ¿Què hauria de passar? ¿Que una vegada proclamats els guanyadors, els responsables d’Òmnium demanessin una rectificació als jurats perquè guanyés una dona, o dues, per establir una paritat artificial? L’any vinent potser guanyaran cinc dones, i els jurats no sabran si són dones fins que s’obri la plica. Llavors, ¿què pensarem, que hi ha hagut una directriu política o que en aquesta edició les obres de les dones, aquelles obres, aquelles dones, eren, simplement, millors?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Temes:

Feminisme